15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Dojenje je dobro za bebe, mame i ekonomiju

PARIZ – Svjetska ekonomija bi mogla da uštedi oko 300 milijardi dolara u jednoj godini produženim dojenjem jer se tako stvara potomstvo koje je pametnije i bolje zarađuje, rezultati su danas objavljenog istraživanja u medicinskom časopisu „Lanset“.

Produženim dojenjem bi se svake godine spriječilo više od 800.000 smrti među djecom i oko 20.000 smrtnih slučajeva od raka dojke svake godine.

Cezar Viktora sa državnog Univerziteta Pelotas u Brazilu je jedan od autora ovog naučnog istraživanja koji tvrdi da dojenje spasava živote i štedi novac u svim zemljama, kako bogatim tako i siromašnim, te dovodi do „dramatičnog“ poboljšanja životnog vijeka i povećava inteligenciju.

„Postoji široko rasprostranjena zabluda da se prednosti dojenja odnose samo na siromašne zemlje. To je daleko od istine“, rekao je Viktora.

Rezultati su zasnovani na analizi 28 naučnih pregleda i meta-analiza koje se pozivaju na dokazane zdravstvene i ekonomske prednosti dojenja.

Autori tvrde da je u pitanju najveća i najdetaljnija ikad urađena analiza ove vrste.

U visoko razvijenim zemljama, dojenje smanjuje rizik od iznenadne smrti kod odojčadi za više od trećine, dok u siromašnim i srednje razvijenim zemljama, dojenje sprečava dijareju za oko 50 odsto, kao i jednu trećinu respiratornih infekcija, prenosi AFP.

Oko 800.000 dječijih života bi moglo biti spaseno svake godine, što je ekvivalent od oko 13 odsto svih smrtnih slučajeva kod djece mlađe od dvije godine, zaključak je ovog istraživanja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se