27 C
Zvornik
25. јул 2024.

Dodik: Nazivanje Savjeta ministara BiH vladom – nacionalna izdaja

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da izjava ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka za BBC u kojoj je Savjet ministara nazvao vladom BiH predstavlja nacionalnu izdaju.

Dodik je naglasio da narod u Republici Srpskoj mora da zna da opozicija time što Savjet ministara tretira vladom BiH krši Ustav BiH, jer tamo piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

„Ako su spremni da izvrše nacionalnu izdaju na ovaj način, kao što to radi Crnadak rušeći Ustav i promovišući Savjet ministara kao vladu BiH, onda je sve što oni kažu o meni sasvim nebitno“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema Dodikovim riječima, ako jedan nedorasli srpski ministar Savjet ministara nazove vladom, onda su Republika Srpska i ovaj narod u debelom problemu.

„Onda je Dejtonski sporazum gotovo u bezizlaznoj situaciji, jer BiH nije ni predviđena da ima vladu niti je predviđena da na unutrašnjem planu bude država“, objasnio je Dodik.

On je dodao da je na sceni borba za političko pitanje i status Republike Srpske, te da je riječ o prevari opozicije u kojoj ona napada vlast u Srpskoj i po Briselu širi laži o Srpskoj.

„Ostaćemo do kraja na onome što je Republika Srpska i njena dejtonska pozicija. Republika Srpska je država koja ima sve ingerencije za unutrašnja pitanja, a BiH je predviđena da bude državna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, poručio je Dodik.

Komentarišući izjave Igora Crnatka upućene danas na račun predsjednika Srpske, Dodik je rekao da je Srpska imala najveće probleme kada je Crnadak bio zamjenik ministra odbrane, jer su tada prenesena najveće nadležnosti u vezi sa pitanjem vojske.

Dodik je dodao da konačan obračun sa opozicijom znači da će se politički obračunati sa stavovima kao što je Crnatkov da je Savjet ministara vlada, te da će ostati u političkoj borbi za BiH kao složenom državnom zajednicom u kojoj dominantu ulogu imaju entiteti, a ne zajednički nivo.

Predsjednik Srpske je rekao da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima nisu spriječili donošenje rezolucije o Srebrenici, što je bilo veoma važno.

„Bilo je veoma važno da i Srbija i BiH imaju stav, a član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije htio da zakaže sjednicu Predsjedništva i zatraži izjašnjavanje. Ostalo je da BiH nema stav, što je opasno. Mi smo tražili da BiH ima stav, a nije mogla imati drugi stav nego da odbije takvu rezoluciju“, dodao je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se