14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Cvijanović: Dijalog u BiH bio bi mnogo bolji bez uplitanja stranaca

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi u BiH unutrašnji dijalog bio mnogo bolji da nije bilo intervencija međunarodne zajednice, posebno da kancelarije visokog predstavnika i pojedinih ambasada nisu služile za utočište pojedinih političkih opcija ili konstitutivnih naroda.

„Tamo bi otrčali svaki put da se požale na neke zločeste ljude iz Banjaluke, da se požale kako neko, kako kažu, razvaljuje BiH“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da oni koji su se žalili nikada nisu došli u OHR ili ambasade da objasne kakva je bezbjednosna situacija u kojoj živi i funkcioniše BiH i da li ima određenih izazova a koji su možda sponzorisani i podržani od određene ideologije, institucija ili politika u BiH.

Premijer Srpske je naglasila da je OHR-u davno istekao mandat i da su predstavnici te kancelarije davno trebali otići kući.

„Evropska unija je odavno trebala da upravlja svim procesima ovdje u partnerstvu sa nama, ali oni su zadržali OHR i jedan su od većih finansijera te kancelarije, što pokazuje samu nesigurnost EU i kada je riječ o održivost ovog prostora“, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i strane sudije u BiH su, takođe, trebale da odu prije 15 godina, te da se postavlja pitanje legitimiteta svih odluka koje su donosili nakon toga.

„Od bilo kakvih obrazloženja koje smo mogli da damo i mi i stranci više govori 91 neprovedena odluka Ustavnog suda BiH“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je slanje čestitki predstavnicima OHR i stranim sudijama od građana i predstavnika vlasti Srpske, uoči Dana Republike Srpske, sa porukom da idu kući bio lijep način da im se kaže da im u BiH nije mjesto.

„Znam da im nije nimalo milo kada im se građani obraćaju na taj način. Ono od čega oni zaista strahuju u svakoj zemlji gdje imaju posla ove vrste i donose odluke koje su neodržive, nerealne i često nakaradne, kao što je slučaj bio ovdje, jesu reakcije građana koje baš ne vole“, zaključila je Cvijanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se