18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvele, Cvele, pjevala je Marakana (foto/video)

Cvjetin Blagojević, šefu stručnog štaba zvorničke Drine o igrama u Crvenoj zvezdi i trenerskim danima

ZVORNIK – LJubitelje fudbala u Zvorniku, a posebno „zvezdaše“ je obradovao dolazak Cvjetina Blagojevića na čelo stručnog štaba Drine.

Popularni Cvele, ljubimac navijača Crvene zvezde iz osamdesetih godina prošlog vijeka rođen je 1955. godine u majevičkom gradiću Lopare, ali je sa samo tri mjeseca postao Tuzlak. Prirodno je bilo, da kada je stasao, prvo ode na kapiju Slobode.

– Kao dijete sam otišao u Slobodu 1966. godine kod Brace Bevande, poznatog stručnjaka za mlađe selekcije i prošao sve kategorije do prvog tima. Prvi profesionalni ugovor sa Tuzlacima sam potpisao 1974. godine a u Prvoj ligi Jugoslavije debitovao na stadionu Maksimir protiv Dinama 1976. godine. Bila je to generacija Šećerbegovića, Kovačevića, Sarajlića, Mujezinovića. Igrao sam izuzetno dobro i godinu i po dana bio standardan igrač Slobode, prisjeća se Blagojević prvih prvoligaških godina.

Interesantno je da je njegove igre u Slobodi pratila Crvena zvezda ali je bio „zagrizao“ i Partizan.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]GOL KARIJERE

Gol karijere Blagojević je postigao protiv ekipe Karl Cajs iz Jene 1979. godine skoro sa centra igrališta, koji se „vrti“ po TV špicama. Te godine Zvezda ih je pobjedila oba puta sa po 3:2. Poznat je gol Dušana Savića koji mu je namjestio Blagojević 1979. godine, pa gol Dinamu iz Berlina koji je Zvezdu odveo u ciklus Kupa Uefa. Odlučujući gol u pobjedi Zvezde na Arsenalom od 1:0 1978. godine je djelo Blagojevića.

[lightbox thumb=“http://www.zvornikdanas.com/wp-content/uploads/2016/01/Carl-Zeiss-Jena-Crvena-Zvezda-2-3-Cvjetin-Blagojević.jpg“ type=“video“ link=“https://www.youtube.com/watch?v=s2RDGvP5yTs“]

[/quote]

– Zvezda je nudila veliki novac, stan, kola, a Partiazn sve duplo više. Međutim, bio sam veliki zvezdaš i ne bih otišao na stadion JNA da su nudili i milion tadašnjih para, što je danas neshvatljivo. Partizan je onda doveo Pavkovića, a ja se obreo na Marakani, nastavlja Blagojević.

Već te 1978. Crvena zvezda je igrala Finale Kupa Uefa sa Borusijom iz Menhengladbaha, nakon koje je Blagojević proglašen za četvrtog igrača Evrope, iza Birsa iz Notingem Foresta, Šuslera iz Ciriha i Vutkoka iz Arsenala.

– Zvezda je bila prva jugoslovenska ekipa koja je igrala finale jednog evropskog kupa. Bili smo bolji protivnik ali nas je oštetio sudija Mikeloti koji je sudio nepostojeći penal nad Simonsenom.Doživjeli smo da čitav stadion u Berlinu skandira „Roteštern, Roteštern“. U tom ciklusu sam dao dva gola, Realu iz Hihona i Arsenalu, priseća se Blagojević.

Ponosan je na tri titule prvaka i dva Kupa Jugoslavije.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]ŽAL ZA REPREZENTACIJOM

– Žao mi je što nisam odigrao nijednu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije, osim prijateljskih. U to vrijeme bila je jaka konkurencija na mjestu veznog igrača, jer su na mom mestu igrali Vukotić, Vladić, Jerković, Žungul…[/quote]

– Debitovao sam za Zvezdu 1978. godine protiv Budućnosti iz Titograda. Doživio sam da mi već posle treće utakmice u Beogradu publika skandira ime. Prve dvije godine u Zvezdi sam odigrao odlično, nakon čega sam otišao u Vojsku i onda je uslijedila operacija prepona i pauza od godinu dana. Odigrao sam još nešto malo i otišao u inostranstvo. Krajem 1983. sam prvo otišao u grčki klub Egaleo sa Dikom Stojanoviće i ostao godinu dana. Potom slijedi švedski Vaselund, godinu i po, pa Maritimo iz Portugalije. Vratio sam se na tri mjeseca u Slobodu i nakon toga odlazim u Švedsku gdje počinjem trenersku karijeru, nastavlja Blagojević.

[mom_video type=“youtube“ id=“hE8FqZvT6xo“]

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]DERBIJI

Blagojević je u Zvezdi igrao sa Pižonom, Šestiće, Kerijem, Savićem, Jelikićem, Jovinom i ostalim asovima. Odigrao je deset derbija sa Partizanom i samo jedan izgubio.[/quote]

Prva ekipa koju je vodio sa klupe u Švedskoj je bila „Šumarice“ u kojoj su igrali jugoslvsnki iseljenici i dovodi ih od Pete lige do Druge lige. Drugi tim je bio takođe jugoslovenski, a zavo se „Plavi tim“, koji je iz Četvrte lige uveo u Treću ligu.

– Po povratku u Jugoslaviju vodio sam Železnik, kada su ušli u Prvu ligu. Ekipu Kozare iz Gradiške sam uveo u Premijer ligu BiH i nakon Kozare trenirao sam Radnički iz Obrenovca. Vraćam se u Zvezdu 2005. godine na mjesto trenera skauta. Kratko sama radio u Radničkom iz Pirota i trenirao Radnik iz Surdulice i evo deset godina sam u Zvezedi, dodao je Blagojević.

D.Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se