9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Bivši agent CIA-e tvrdi: Hitler je lažirao svoju smrt

Bivši dugogodišnji operativac CIA-e, danas obavještajno-bezbjednosni analitičar CNN-a i drugih medija Bob Baer, u dokumentarcu History Channela iznosi novu teoriju o smrti nacističkog Fuhrera Adolfa Hitlera.

Kaže da dokumenti, koje je FBI derklasifikovao 2014. godine, sugerišu da je Hitler lažirao vlastiti suicid u berlinskom bunkeru te da je uspio pobjeći avionom na Kanarsko ostrvo ili u Grčku, a zatim i u Argentinu.

Baer kaže da novi papiri koje je objavio FBI pokazuju kako su i istražioci prije 70-ak godina ozbiljno sumnjali u opšteprihvaćenu verziju o Hitlerovom samoubistvu koje je počinio 30. aprila 1945. godine.

U dokumentarcu ‘Hunting Hitler’ tvrdi se da nije bilo svjedoka Hitlerova suicida, kao i da niko nije vidio njegov leš u bunkeru te stoga tim eksperata, među kojima je i ugledni američki pravnik Džon Čenčih – nekad vodeći istražitelj Haškog tribunala, koji je bio šef tima u slučaju protiv Slobodana Miloševića – zaključuje da je razumno vjerovati da je Hitler svoju smrt lažirao i dan nakon što je posljednji put viđen u javnosti pobjegao letom s berlinskog aerodroma Tempelhofa.

Spominje se i da je jedan od aviona koji je odletio s Tempelhofa, prilikom nacističkog egzodusa u jeku sloma Reičha, transportovao Hitlerovu prtljagu.

“Službena priča je lažna. Pogledate li dokumente FBI-a, oni dovode do potpuno nove istrage. Mi provjeravamo istoriju, istoriju za koju smo mislili da je sa sigurnošću utvrdila da je Hitler umro u bunkeru. I što dublje kopamo, sve mi je jasnije da ne postoje nikakve činjenice za takvu tvrdnju”, kaže Baer.

U jednom od deklasifikovanih dokumenata koji se prostiru na 700 stranica, izražava se zabrinutost zbog manjka dokaza o Hitlerovoj smrti.

“Američki vojni zvaničnici u Njemačkoj nisu locirali Hitlerovo tijelo i nemaju pouzdanih dokaza da je Hitler mrtav”, piše u dokumentu.

Eksperti tvrde da je Hitler vrlo lako mogao podmetnuti lažno tijelo, koje su u vrtu Reičhstaga onda pronašli Sovjeti. Tvrde da je taj leš pripadao čovjeku 13 centimetara nižem od Hitlera te da je njegova lubanja bila manja od Fuhrerove.

Spomenuti Džon Čenčih u dokumentarcu intervjuiše nekadašnjeg grčkog građevinskog radnika, navodnog svjedoka Hitlerova bijega iz Njemačke.

“Godine 1945. učestvovao sam u tajnim građevinskim radovima unutar samostana na Samosu. Morao sam prokapati tajne tunele i prostorije za Nijemce koji su ovdje došli. Da, to su bili nacisti, a jedan od tih ljudi bio je i Adolf Hitler. Evo, tu je stajao, nije imao brkove. To je bilo u maju 1945. godine. Da je doista riječ o Hitleru, shvatio sam po avionu kojim je doletio, a koji sam vidio kada sam išao raditi u jedan drugi grad. Sletio je na polje, a vlasnik mi je kazao da je njime doletjelo pet Nijemaca”, ispričao je ovaj Grk.

Čenčih nakon svega izvodi zaključak da je prihvaćena istina o samoubistvo dovedena u pitanje.

Kontroverzna teorija koja se iznosi u dokumentarcu navodi da je Hitler zatim avionom odletio na Tenerife, odakle je podmornicom otplovio u Argentinu, tadašnje utočište mnogih nacista, piše Jutarnji.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se