28.1 C
Zvornik
16. јун 2024.

Beograd: Vehabije vrbuju ljude po Zemunu i Batajnici, građani u strahu

BEOGRAD – Muslimani beogradskih naselja Zemun, Ledine, Batajnica i Borča posljednjih mjeseci su meta vrbovanja radikalnih islamista. Oni djeluju mahom po privatnim kućama, ali i u okolini džamija. Njihov cilj je da za svoj pokret privuku lokalno romsko stanovništvo, koje mobilišu pod velom humanitarnog rada i solidarnosti.

Rubna beogradska naselja, posjećuju i pojedinci povezani sa ekstremističkim krugovima iz njihovih uporišta u Bosni ali i iz Novog Pazara, prenose Novosti.

Radikalno učenje islama šire u tišini i van krugova islamskih vjernika. Na meti su najčešće lokalni Romi, koji se izjašnjavaju kao muslimani, ali ne žive prema običajima koje nalaže Kuran. Njima se agitatori predstavljaju kao aktivisti islamskih organizacija, kojima je navodni cilj pomoć siromašnim vjernicima.

“Pošto steknu povjerenje, počinju sa širenjem običaja i načina života koji se drže vehabije. Obećavaju novčanu pomoć, rad u inostranstvu i školovanje djece. Porodice koje im djeluju kao pogodan “materijal” nastoje da udalje od lokalnih džamija i poštenih imama i uvjere ih da Islamska zajednica Srbije ne propovjeda ispravno učenje islama”, kaže jedan od sagovornika.

Žitelji naselja u kojima su smještene muslimanske bogomolje u prestonici nerado govore u prisustvu radikalnih islamista, ali zapažaju sve više muškaraca obučenih u kratke pantalone, sa prepoznatljivim bradama, koji rado govore o religiji.

Osim što imaju duge bradu, sve češće razmijenjuju pozdrave “Selam alejkum”. Kažu i da viđaju momke nalik vehabijama, ali da zasad nikog ne ugrožavaju.

U Islamskoj zajednici Srbije, koja ima svoja bogoslužbena mjesta u naseljima na rubovima Beograda kažu da u njihovim džamijama nema vehabija niti će pod njihovim krovom dozvoliti bilo kakva ekstremna učenja i pokreta.

“Postoje međutim pojedinci koji se najčešće iz koristoljublja bave nečim što bi se teško moglo i nazvati agitacijom. Sa njihovim djelovanjem, koje nema veze sa vjerskim učenjem, upoznati su i državni organi”, kaže Eledin Ašćerić, generalni sekretar Rijaseta IZS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se