15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu – Svijet na nogama

PJONGJANG – Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država, rečeno je u izjavi.

Takođe, je poručeno da je to odgovorna nuklearna država koja svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet, te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sistema.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

Sjeverna Koreja je već otprije „moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta“, rekao je Kim Jong-un prilikom inspekcijskog obilaska vojne baze.

Al Jazeerin reporter Adrian Brovn, koji izvještava iz Pekinga, rekao je da je Sjeverna Koreja učinila jedan korak bliže stvaranju nuklearne glave.

„Bit će još dosta napetosti u vez s ovim na Korejskom poluostrvu. Veliko je pitanje je, naravno, zašto je Sjeverna Koreja sada to učinila“, rekao je.

Brovn je dodao da bi se ovaj test mogao djelomično posmatrati kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe, ali i kao reakcija na UN-ove sankcije koje su Sjevernoj Koreji nametnute zbog njenih nuklearnih i raketnih programa.

„Kada je Sjeverna Koreja testirala nuklearno oružje 2013.  godine, bila je to direktna posljedica sankcija koje su joj nametnuli Ujedinjeni narodi „, rekao je Brovn.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije.

Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe pretstavljalo velik napredak u njenom vojnom nuklearnom programu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, javile su agencije, navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerovatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja  je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggyeri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji.

Poziv na buđenje svijetu

Direktor Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba Lasina Zerbo izjavio je danas da je tvrdnja Sjeverne Koreje da je uspješno izvršila probu hidrogenske bombe „poziv na buđenje“ svijetu.

Ova organizacija oformljena je radi nadzora zabrane nuklearnih proba.

Sjeverna Koreja saopštila je danas da je izvršila uspješnu probu manje hidrogenske bombe i to je, za sada, njihovo četvrto testiranje atomskog naoružanja od 2006. godine.

„Ovaj čin je kršenje prihvaćenih normi. To je, takođe prijetnja međunarodnom miru i bezbjednosti“, naglasio je Zerbo.

Od 1996. godine, više od 160 zemalja ratifikovalo je Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Indija i Pakistan su od tada, takođe, obavile nuklearna testiranja i te zemlje se nalaze među osam ostalih, uključujući SAD i Kinu, koje sprečavaju da sporazum stupi na snagu.

„Iskreno se nadam da će ova proba poslužiti kao poziv na buđenje međunarodne zajednice da se zabrane sve nuklearne probe tako što će na snagu stupiti Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba“, dodao je Zerbo.

Kim Džong-Un lično potpisao naredbu o testiranju bombe

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un lično je prije tri nedjelje potpisao naredbu kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga, poželivši da „2016. godina počne uz gromoglasni odjek eksplozije hidrogenske bombe“.

Sjeverna Koreja saopštila je ranije danas da je izvela svoju prvu uspješnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvđeno, ali su uslijedile osude sa svih strana svijeta.

Kim Jon UnVijest o izvođenju probe emitovana je na sjevernokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, prenio je AFP.

„Neka nam 2016. godina počne… uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da cijeli svijet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje“, napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Sjevernokoreksa televizija je prikazala i drugu naredbu, koja datira od 3. januara, a u kojoj je Kim potpisao svoje konačno odobrenje da test bude izveden 6. januara.

Kim, koji je došao na vlast poslije smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. godine, predsjedavao je, takođe, trećoj nuklearnoj probi koju je ta zemlja izvela u februaru 2013. godine.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usljed fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom.

Vjeruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.

Kim je prošlog mjeseca nagovijestio da je Pjongjang već razvio takvu bombu, ali je njegova tvrdnja tada u širokim krugovima odbačena kao pretjerana retorika, podsjeća francuska agencija.

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Savjet bezbjednosti UN planira da održi hitan sastanak radi razgovora o probi hidrogenske bombe, koju je ranije navodno izvršila Sjeverna Koreja.

Savjet bezbjednosti UNNekoliko diplomata, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su da bi trebalo da sastanak bude održan danas oko 17.00 časova i da će, najvjerovatnije, biti iza zatvorenih vrata.

“SAD i Јapan su zahtijevali održavanje hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti zbog navodnog nuklearnog testiranja. Ne možemo potvrditi da je proba izvršena, osuđujemo svako kršenje rezolucija UN i ponovo pozivamo Pjongjang da poštuje svoje međunarodne obaveze”, izjavio je portparol američke misije u UN Hejgar Čemali.

Savjet bezbjednosti uveo je sankcije Pjongjangu 2006. godine nakon prve probe atomskog oružja.

Neimenovani diplomata istakao je da će, ukoliko bude potvrđena vijest, Savjet bezbjednosti najvjerovatnije tražiti proširenje postojećih sankcija.

Sjeverna Koreja  je saopštila danas da je izvršila uspješno testiranje manje hidrogenske bombe, što je do sada njihov četvrti test atomskog naoružanja od 2006. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se