23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Albanci se okupili ispred crkve u Đakovici

BANJALUKA – Nekoliko desetina Albanaca okupilo se danas u Đakovici, protestujući zbog najavljenog dolaska grupe raseljenih Srba, koji namjeravaju da donesu badnjak u crkvu u tom gradu.

Jake snage kosovske policije raspoređene su duž ulica koje vode prema Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, prenose beogradski mediji.

Albanski demonstranti uzvikuju „Ne damo Đakovicu!“, „Đakovica je naša!“, „Ovde nema mjesta Srbiji!“, nazivajući Srbe pogrdnim imenima. Među njima je najviše pristalicapokreta „Samoopredjeljenje“.

Policija je blokirala prolazak ulicom u kojoj se nalazi Crkva Uspenja Ppresvete Bogorodice, ne dozvoljavajući prilaz hramu.

Autobus sa pedesetak pravoslavnih vjernika iz Đakovice treba oko podne da stigne u Đakovicu da bi donijeli badnjak u crkvu i posjetili četiri monahinje u Đakovici.

Raseljeni Srbi iz Đakovice prisustvuju u manastiru Visoki Dečani službi, nakon čega bi trebalo da posjete rodni grad iz kojeg su protjerani 1999. godine.

Predsjednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević izjavio je da je još neizvjesno da li će uspjeti da obiđu crkvu koja se nalazi u Srpskoj ulici u Đakovici.

Stanojević je dodao da će ponašanje Albanaca i reakcija policije pokazati da li je Đakovica i dalje „zabranjeni grad za Srbe“, istakvši da je namjera raseljenih da obilježe veliki hrišćanski praznik u rodnom gradu bez namjere da bilo koga provociraju.

Autobus sa raseljenim Srbima iz Đakovice do Dečana je došao u pratnji kosovske policije, a sa raseljenima je i predsjednik Srpske liste Slavko Simić.

Raseljeni Srbi iz tog grada već dvije godine ne mogu da posjete manastir i proslave Božić jer se tome protive pojedini lokalni Albanci koji su i prošle i prije dvije godine kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

U Đakovici je nekada bilo oko 12.000 Srba, a danas su preostale samo četiri srpske monahinje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se