10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Zvornik dobio STATUS GRADA!

ZVORNIK – Narodna skupštine Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Zakon o gradu Zvorniku čime je Zvornik dobio status grada.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, čije je usvajanje neophodno sa Zakonom o gradu Zvornik.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik, Bojan Ivanović ponovio je da ovo prevashodno znači vraćanje nekih institucija u Zvornik, kao što je Centar javne bezbjednosti, ili njihovih predstavništava i kancelarija što bi, između ostalog, omogućilo da građani za određene usluge ne moraju da idu u druge gradove, nego bi ih završavali u Zvorniku.

On je izrazio očekivanje i da se dobijanje statusa grada odrazi i na privredni i preduzetnički potencijal Zvornika koji se profilisao kao centar regije Birač, a što je ovim činom samo potvrđeno.

Ivanović je dodao da će ubrzo biti sprovedene sve aktivnosti koje zahtijeva sama promjena statusa Zvornika.

– Nakon usvajanja u Narodnoj skupštini i objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske pristupićemo izmjeni svih dokumenata počev od Statuta, svih pratećih dokumenata, pečata, odnosno sprovesti sve izmjene koje zahtijeva dobjanje statusa grada – najavio je Ivanović.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić istakla je prilikom obrazlaganja ovog zakonskog rješenja da se ovim Zakonom uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada, kao i da područje grada Zvornik čine naseljena mjesta koja su činila područje opštine Zvornik. Statutom grada uređuju se njegove nadležnosti, organizacija i rad organa, kao i njegova obilježja, oblici neposrednog odlučivanja građana i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti ovog grada.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se