18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Vučić: Ili će u regionu odustati od balističkih raketa, ili ćemo morati da nađemo odgovor i na to!

BEOGRAD – Srbija se ne mješa u ono što druge zemlje rade, ali ono gdje je Srbija osjetila problem je kada su neke zemlje iz okruženja počele da naručuju balističke rakete, rekao je premijer Aleksandar Vučić istakavši da, ili će oni odustati od toga, ili ćemo, kako je rekao, mi morati da pronađemo odgovor i na to.

„Mi se ne mešamo u želje drugih država. Srbija ima svoju želju, a to je da bude vojno neutralna. To je naša želja, imamo skupštinsku deklaraciju, tako se ponašamo“, rekao je premijer upitan da li će Srbija biti ugrožena od priključenja Crne Gore NATO-u i dodao:

„Ne mešamo se u to što druge zemlje žele da rade, ne osećamo po tom pitanju ugroženost, ono gde smo mi osetili probleme za nas, o čemu smo razgovarali sa našim partnerima u Moskvi, dakle, to je bio slučaj kada su neke zemlje počele da naručuju balističke rakete koje se nalaze nama u okruženju, i u tom trenutku mi smo rekli, znate, mi na pancir haubice imamo čime da odgovorimo, odbranićemo se, za patrije tog i tog tipa, imaćemo ‘lazare’ u serijskoj proizvodnji, ne brinemo, ali ne znam zašto bi neko u našem regionu uzimao balističke rakete, i verujem da ćemo u budućnosti razgovarati o tom pitanju, ili će oni odustati od toga, ili ćemo mi morati da pronađemo odgovor i na to“, rekeo je Vučić u intervjuu za srpski Sputnjik.

Premijer je dodao, međutim, da svako bira svoju sudbinu, svako ima pravo da donosi svoje odluke. „Srbija je donela svoju odluku, i Srbija se svoje odluke, kao što vidite, vrlo čvrsto, vrlo ozbiljno, i rekao bih veoma pošteno i odgovorno drži. Crna Gora je donela svoju odluku. Mi imamo odlične odnose sa Ruskom Federacijom, imamo vrlo dobre odnose sa Crnom Gorom. Oni su izabrali svoj put, Srbija bira svoj put“, rekao je Vučić.

Na pitanje hoće li možda predložiti neki trilateralni sastanak u Beogradu – Srbija, Crna Gora i Rusija, premijer kaž da je Srbija mala zemlja da bi mogla da određuje Rusiji gdje i kako.

„Ako bi Rusija nas pitala nešto, mi smo uvek spremni da pružimo najbolje moguće usluge i Rusiji i Crnoj Gori, i da razgovaramo na svaku temu, i mislim da bi ljudi u Crnoj Gori to jedva dočekali, da budem iskren, mislim da njima to sada nedostaje, a naravno Rusija ima pravo na zaštitu svojih nacionalnih interesa u šta se mi ni na koji način ne mešamo“, naveo je Vučić, prenose agencije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se