10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Usvojen budžet za 2016. godinu i rebalans budžeta za 2015. godinu

ZVORNIK – Skupština opštine Zvornik na današnjem zasijedanju jednoglasno je usvojila budžet za 2016. godinu u iznosu 22.621.000 KM što je za oko 2.370.000 KM više u odnosu na ovogodišnji rebalansiran budžet.

– Tekući rashodi ostavljeni su na gotovo identičnom nivou kao što su u 2015. godini, s tim što su značajno povećana određena kapitalna ulaganja, prije svega u mjesne zajednice. Naime, u prošloj i ovoj godini nismo mogli izdvajati značajnija sredstva za te namjene, prvenstveno jer smo se borili sa sanacijom posljedica od poplava i klizišta u maju 2014. godine i klizištima koja su se pojavila ili su se stara aktivirala u februaru i martu ove godine – rekao je zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović.

On je napomenuo i da je iz Fonda solidarnosti opštinskom budžetu juče uplaćeno 96.000 KM za izgradnju bazena u Sopotniku, koji je bio u sistemu vodosnabdijevanja, a koji je uništen u prošlogodišnjim poplavama.

U 2016. godini počeće i realizacija projekata koji su odloženi u ovoj godini zbog finansiranja sanacije klizišta, a to su izgradnja kružnog toka i autobuskog stajališta u Karakaju, uvođenje video nadzora u gradu, izgradnja dvije garaže, uređenje platoa ispred nekadašnje Privredne banke i Doma zdravlja.

Odbornici su danas usvojili i rebalans budžeta za 2015. godinu u iznosu 20.245.544 KM koji je za 1.480.000 KM veći u odnosu na usvojeni budžet.

Razlozi su uvrštavanje kreditnih sredstava iz Odluke o kreditnom zaduženju za realizaciju unapred određenih projekata, kao i promjena strukture rashoda koje nismo prvobitno planirali u budžetu, a prije svega tiču se projekata sanacije klizišta jer su značajna sredstva bila potrebna za izradu projektne dokumentacije na osnovu čega su dobijena bespovratna sredstva od Japanske ambasade u iznosu 1.200.000 KM za sanaciju klizišta u Boškovićima, kao i da bi opština mogla aplicirati prema IPA fondovima sa projektima izrade obaloutvrda Drine, Sapne, Hoče, Zlatice, zaštite mjesne zajednice Ekonomija i izrade kanalske mreže u Tršiću i Čelopeku.

Poreska stopa za 2016. godinu 0,14 odsto

Porez na nepokretnosti u opštini Zvornik u 2016. godini biće obračunavan po poreskoj stopi od 0,14 odsto, što je na nivou prošlogodišnje poreske stope.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Ivanović istakao je da će primjena ove poreske stope početi od 1. januara 2015. godine.

– Ono što je novina jeste da će u narednoj godini za nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost poreska stopa za oporezivanje iznositi 0,07 odsto, što će biti značajno rasterećenje za privredu. Takođe očekujemo i rasterećenje za stanovnike u vangradskim područjima koji su plaćali identičnu ili skoro identičnu cijenu za kvadrat stambenog prostora, jer će do kraja januara naredne godine biti donesena Odluka kojom će biti uvedene zone tako da će oni dobijati manje račune – napomenuo je Ivanović.

Budžet opštine Zvornik je za prvih 9 mjeseci ove godine ostvario prihod po osnovu poreza na nepokretnosti u iznosu od 538.137 KM. Do kraja godine planirano je da po ovom osnovu bude naplaćeno ukupno 750.000 KM i očekuje se da taj plan bude realizovan, obzirom da je 31. decembar rok za plaćanje druge polovine računa poreza na nepokretnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se