20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Zvorniku dvodnevna obuka o energetskoj efikasnosti u saobraćaju

ZVORNIK – U okviru projekta „Konsultacije za energetsku efikasnost Bosne i Hercegovine“ u Zvorniku se danas i sutra održava obuka pod nazivom „Saobraćaj, transport, održivi razvoj, smanjenje potrošnje energije i zagađenja“.

Na dvodnevnoj obuci učestvuju predstavnici opština uključenih u projekat: Laktaši, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Zenica, Travnik, Livno i Bihać.

Jedan od predavača, prof.dr Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunacije iz Sarajeva, rekao je da će se na skupu govoriti o tome koliko u saobraćaju možemo pomoći da imamo znatno manje zagađenje zraka, zagađenja bukom, odnosno da se pokaže kako možemo štediti energiju u saobraćaju.

– Možemo svi napraviti daleko više nego što sada imamo i mi ćemo u tom pravcu imati teme koje ćemo obraditi na treningu. To su ekotest kod motornih vozila, energetska efikasnost u transportu, ekovožnja kao poseban vid o kojem se ne edukujemo u obimu u kojem bi trebalo. Obradićemo i „LEAP“ – lokalne akcione planove za zaštitu okoline i na kraju ćemo dodati i „SEAP“ lokalne akcione planove energetske efikasnosti. Pokušaćemo da nateramo ljude da malo razmišljaju da tu energiju trebamo štedeti, odnosno trošiti u onom segmentu koji je zadovoljavajući da nam da ugodno življenje – istakao je Lindov.

On je ocijenio da je onaj ko je riješio pitanje energije i transporta, riješio dosta problema u svom razvoju.

-Energiju, koliko kog da je proizvedete, možete je prodati, jer je potražnja sve veća, a s druge strane ako energija nije iz obnovljivih izvora imate problem zagađenja. I danas se govori o alternativnim izvorima energije, o obnovljivim izvorima energije koji ne zagađuju okolinu – rekao je Lindov.

On je dodao i da u dosta stvari i transport može pospešiti da poboljšamo energetsku efikasnost, kao i da je obuka dobro vremenski „tempirana“, jer u zimskom periodu imamo problem u gradovima sa saobraćajem i sa zagađenjem.

– Sa ovog treninga predstavnici opština treba da pokušaju da prenesu viziju u svoje lokalne sredine kako bi mogli uticati na to gdje se energija može štediti u oblasti transporta – napomenuo je Lindov.

Na dvodnevnoj obuci čiji je organizator Njemačko društvo za međunarodnu saradnju „GIZ“ pored Lindova, predavač je i doc.dr Haris Lulić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se