23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Sjećanja“ na četiri jubileja srpske istorije

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine održan je kulturno umjetnički program pod nazivom „Sjećanja“ na 100 godina od prelaska srpske vojske preko Albanije, 200 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka i smrti vojvode Stojana Čupića poznatijeg pod imenom Zmaj od Noćaja, kao i 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića.

Kulturno umjetnički program, koji je održan sinoć u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društav /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik, izveli su učenici zvorničkog Tehničkog školskog centra, uz asistenciju svojih profesora.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić naglasio je da su potrebna sjećanja na ličnosti iz srpske istorije koji su se vjekovima borili za slobodu i državnost srpskog naroda, dodavši da su sjećanja na njih vid odavanja zahvalnosti za sve patnje koje su preživljavali da bi srpski narod imao svoju zemlju na kojoj uživa svoju slobodu.

Govoreći o Stojanu Čupiću – Zmaju od Noćaja, Perić je rekao da je Čupić, nesporno, bio jedna od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka, o čemu govore i mnoga istorijska djela.

„Zmaj od Noćaja bio je jedan od Karađorđevih saradnika u Prvom srpskom ustanku, poginuvši 1815. godine u Zvorniku, gdje je sahranjen“, rekao je Perić i podsjetio da su Čupićeve kosti iz Zvornika prenešene 1978. godine u Noćajski Salaš u Mačvu.

Perić je rekao da se Zvornik nije odužio Zmaju od Noćaja u onoj mjeri u kojoj je Stojan Čupić zadužio Zvornik, ali sjećanja na njega u ovakvim programima svakako su doprinos oživljavanja uspomena na njegov život i borbu protiv turskog zuluma.

Prema Perićevim riječima, program za ove jubileje pripremili su učenici Tehničkog škoslkog centra koji su imali znanje, snagu i volju da zajedno sa svojim profesorima proniknu u našu istoriju kako bi je približili svojim sugrađanima, jer se, nažalost, često zaboravljaju zasluge naših predaka za slobodu svog naroda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se