18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Prijem u opštini za učenike i profesore iz Sežane

U Opštini Zvornik danas je upriličen prijem za učenike, profesore i direktora srednje škole „Srečko Kosovel“ iz slovenačkog grada Sežana koji u našem gradu borave u okviru saradnje sa Srednjoškolskim centrom „Petar Kočić“.

Njih su primili zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović i šef kabineta načelnika opštine Dušica Savić.

Danas se završava njihov trodnevni boravak u Zvorniku gdje su im domaćini bili direktor SŠC „Petar Kočić“ Biljana Pisić, profesori i učenici ove škole.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo što saradnja dvije škole iz Slovenije i Republike Srpske traje toliko dugo.

– Nama su danas u posjeti naši gosti iz Sežane koji još od 2007. godine njeguju prijateljstvo sa našom srednjom školom „Petar Kočić“. Rijetki su slučajevi da saradnja ove vrste traje ovoliko dugo i drago nam je zbog toga. Lokalna uprava je sve ove godine pružala podršku njihovoj saradnji i projektima koje sprovode i to će činiti i u narednom periodu jer je to, pored toga što se učenici dvije škole druže, profesori i direktori razmjenjuju iskustva i vid promocije naše opštine i naših škola u Sloveniji – istakao je Ivanović.

Direktor škole „Srečko Kosovel“ Dušan Štolfa rekao je da je saradnja iz koje su proistekla i prijateljstva izuzetno dobra, inače se nebi vraćali u Zvornik.

– Ove godine mi nismo uspjeli dobiti projekat na republičkom konkursu u Sloveniji, ali smo ipak, uz pomoć naše opštine, došli u Zvornik, jer nismo željeli da prekinemo lijepu tradiciju. Naše dvije škole druže se osam godina i to je skoro evropski fenomen, jer ta druženja obično traju 2-3 godine. Ali mi stalno izlazimo sa novim projektima, ideja nam ne fali i vrlo rado dolazimo ovdje. A najvažnije je da se djeca upoznaju, druže, postaju prijatelji, a vidjeli smo da se ta druženja odvijaju i izvan naših projekata – naglasio je Štolfa.

Biljana Pisić, direktor zvorničke škole „Petar Kočić“ poručila je da će se saradnja dvije škole nastaviti i ubuduće.

– Ovo je veliko prijateljstvo između naše dvije škole. Do sada je oko 250 naših učenika i preko 30 profesora posjetilo Sežanu. Sama Turistička tržnica u Sloveniji na kojoj mi učestvujemo kao škola je značajna zato što je to jedan od izuzetnih projekta Turističkog saveza Slovenije i što smo mi jedna od rijetkih škola koja učestvuje svake godine. Neke druge škole su dolazile, i iz Srbije i iz Federacije BiH, ali samo jednu do dvije godine, dok mi učestvujemo godinama. Svakako da bi saradnju nastavili i da nema Tržnice, maksimalno se trudimo da pokažemo jedni drugima šta imamo i vidimo da se među učenicima sve više sklapaju prijateljstva – napomenula je Pisićeva.

Ona je dodala da će naši učenici i profesori boraviti u Sloveniji 27. januaru naredne godine kada se održava Turistička tržnica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se