23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Iz opštinskog projekta uručena rješenja za porodice sa problemom steriliteta i paketići za mališane

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović upriličio je danas prijem za pet bračnih parova sa problemom steriliteta kojima su uručena rješenja o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije – vantjelesne oplodnje, kao i za četiri porodice i njihove bebe koje su rođene od početka realizacije ovog opštinskog projekta.

Obračajući se prisutnima, Stevanović je poručio da je ovo za njega jedan od najljepših dana od kako je na funkciji prvog čovjeka opštine Zvornik.

– Ovo je dan kada čovjek doživi veliku satisfakciju za sve ono što se dešavalo u proteklim godinama. Mi smo se danas sreli sa našim malim sugrađanima koji su na svijet došli zahvaljujući i našem projektu sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje. Naša lokalna zajednica svake godine izdvaja 70.000 do 80.000 KM za trećerođeno i četvrtorođeno dijete, kao i za prvorođeno i drugorođeno kada je majka nezaposlena, a već petu godinu pomažemo i program vještačke oplodnje. Koristim priliku da sve mlade ljudi koji se bore sa ovim problemom podržim, da im poručim da moraju istrajati, da je pred njima veliki zadatak gdje će sigurno pobijediti, ali moraju biti uporni i želim da iz ovog programa bude još naših malih sugrađana – rekao je načelnik Stevanović.

U prethodne četiri godine iz ovog opštinskog projekta rođene su četiri bebe – Nikola koji ima tri i po godine, Teodora koja ima tri godine, trinaestomjesečna Emilija i Anamarija koja ima godinu dana i oni su danas od načelnika Stevanovića dobili slatke paketiće.

Bračni par Nataša i Bojan Kokoruš u prethodnim godinama dobili su sredstva iz opštinskog projekta u iznosu 5.000 KM i danas su srećni roditelji djevojčice Emilije.

– Pokušavali smo 9,5 godina da se ostvarimo kao roditelji i napokon uspjeli i nemam riječi da opišem koliko smo srećni zbog toga. Veoma nam je bilo značajno što smo dobili sredstva od opštine Zvornik, da toga nije bilo mi ne bismo sami mogli učestvovati u programu vantjelesne oplodnje na privatnoj klinici i taj postupak bio je uspješan – rekla je Nataša.

Među bračnim parovima kojima su danas uručena rješenja za sufinansiranje vantjelesne oplodnje bili su i Dragana i Velibor Pavlović koji tri godine pokušavaju da postanu roditelji. Oni su se zahvalila na danas uručenom rješenju.

– Za nas je ovo od izuzetnog značaja, pošto su ti procesi vantjelesne oplodnje jako dugotrajni i iscrpljujući i psihički i fizički i finansijski. Imamo veliku sreću što su naša opština, naš načelnik i njegovi saradnici prepoznali tu našu borbu i izašli nam u susret da nam pomognu i za nas je ovo velika stvar – naglasila je Dragana.

Predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ Nikolina Oro zahvalila se načelniku opštine Stevanoviću, šefu kabineta Dušici Savić i svim saradnicima na, kako je rekla, svesrdnoj pomoći, lijepim riječima utjehe i lijepim postupcima za sve ljude u ovom problemu.

– Meni je jako velika čast da prisustvujem ovom činu dodjele rješenja za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje našim bračnim paroovima i dodjele paketića do sada rođenim bebama u ovom opštinskom projektu. Ako znamo da su djeca smisao života, znamo i koliko za sve nas ovo vrijedi i koliko je to emotivan trenutak za sve ljude koji su u ovom problemu. Zapravo, predsjednica sam udruženja pet godina i nikada do sada nisam bila na emotivnijem skupu. U Udruženju imamo preko 30 rođenih beba, imamo i trudnice i kad vidite i ove četiri „opštinske“ bebe, kako ih mi zovemo, onda možete shvatiti svu sreću ovog svijeta koju mi imamo – istakla je Oro.

Za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije – vantjelesne oplodnje iz budžeta opštine Zvornik ove godine biće izdvojeno 20.000 KM, dok je u prethodne četiri godine izdvojeno 90.000 maraka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se