14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zbog napada na policiju u Zavidovićima, pod istragom obližnja vehabijska uporišta

Analiziraju se svi podaci, a čeka se i ishod istrage o napadu na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča.

Pod nadzorom državnog Tužilaštva juče su nastavljene intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju dva teroristička napada koja su se u razmaku od svega nekoliko dana dogodila u BiH, piše Večernji list BH.

Jedan tim istražuje teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu i glavnina tih aktivnosti usmjerena je na otkrivanje mogućih pomagača samoubijenog terorista Enesa Omeragića.

Istražioci su, navodno, uvjereni kako Omeragić nije mogao djelovati potpuno samostalno, kako se to pokušava prikazati u dijelu domaće javnosti. Tome u prilog idu izjave poznanika, rođaka i susjeda da se Omeragić u posljednje vrijeme intenzivno družio s ekstremističkim vehabijskim grupama. Istragom se pokušava utvrditi i ko je i kako Omeragiću omogućio nabavku automatskog oružja kojim je izvršio napad. Saslušano je više osoba koje se na određeni način mogu dovesti u vezu s ovim zločinom, a za cijelu istragu se, navodno, zanimaju i bezbjednosne službe iz inostranstva.

Istovremeno, zajednički istražni tim pod nadzorom Tužilaštva BiH intenzivno istražuje napad na Policijsku stanicu u Zavidovićima. Samo nekoliko sati nakon što je bačena ručna bomba na zgradu policije istražioci su priveli i ispitali veći broj osoba, a saznaje se kako su u pitanju bezbjednosnim službama od ranije poznati ekstremisti iz vehabijskog pokreta koji je vrlo aktivan na širem području Zavidovića. U blizini ovog grada nekoliko je sela, poput Bočinje, u kojima su se nastanili pripadnici vehabijske zajednice. Policija priznaje kako sve upućuje na terorizam, piše Večernji list BiH.

Posljednji teroristički napadi u BiH, ali, očito, i obavještajni podaci, primorali su bezbjednosne službe na pojačanje osiguranja svih značajnih državnih, policijskih i infrastrukturnih objekata u cijeloj zemlji. Analiziraju se svi podaci, a čeka se i ishod istrage o „incidentu“ za koji se službeno ne priznaje da je bio napad na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. Ispred njegova vozila u tunelu blizu Mostara pripadnik Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH i sin bivšeg čelnika AID-a za Hercegovinu Zlatko Humo bacio je topovski udar, a samo zahvaljujući prisebnosti Jelečeva vozača, izbjegnute su ozbiljnije posljedice.

OSA provodi svoju istragu o cijelom slučaju, dok je Županijsko tužilaštvo u Mostaru žurno cijeli događaj okarakterisalo tek kao izazivanje opšte opasnosti. U trenutku napada s Humom su u automobilu, koji je vlasništvo porodice Maksumić iz Mostara, bile još dvije mlađe osobe koje nisu zaposlene u OSA-i. Ministar MUP-a RS Dragan Lukač izjavio je kako serija terorističkih napada u BiH nije rezultat slučajnosti i da je siguran kako Islamska država ima svoje „pipke“ u BiH. Rekao je i kako nekoliko stotina ljudi iz BiH ratuje u Siriji, a od 40 do 50 njih vratilo se u BiH.

„Vratili su se iz Sirije s radikalnim idejama i ideologijom zla“, kazao je Lukač.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se