13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Završena konferencija u Srebrenici: Uskoro nova ulaganja i radna mjesta

SREBRENICA – Drugi dan investiciono-razvojne konferencije “Srebrenica 2015” otvoren je prezentacijom “Zašto investirati u Srebrenicu” na kojoj je istaknuto da su najznačajniji lokalni potencijali voda, šuma i ruda. Savjetnik za privredu u općini Srebrenica Ćazim Salimović rekao je da ljekovita voda Guber predstavlja izuzetan resurs jer bi cijena litra te vode na tržištu iznosila oko 10 evra.

Pojasnio je da bi s raspoloživim kapacitetima godišnji profit mogao biti oko 160 miliona KM, što će biti realizovano jer postoji interes iz Rusije, Austrije i Mađarske za otkupom čitave godišnje proizvodnje. Salimović je istakao da je Srebrenica bogata i šumom te da je drvna industrija prije rata zapošljavala oko 2.500 radnika.

Kazao je da će biti učinjeno sve na pronalasku investitora za razvoj kapaciteta ili će eventualno opština biti inicijalni vlasnik preduzeća koje bi u naredne dvije godine moglo zaposliti oko 300 radnika. Naglasio je da je Srebrenica ipak najprepoznatljivija po rudniku, ali da nije dobro što se trenutno prodaje koncentrat rude što je najniži stepen obrade, dok je prije rata cink korišten u fabrici za pocinčavanje dalekovodnih stubova. Takođe, naglasio je da je prije rata na osnovu olova izgrađena fabrika akumulatora koja je zapošljavala 800 radnika, kao i fabrika nakita jer se godišnje iz koncentrata olova dobije sedam do devet tona srebra, a danas se prodaje samo koncentrat olova.

Salimović je naglasio da bi prelaskom na proizvodnju proizvoda višeg stepena obrade bilo zaposleno dodatnih 300 do 700 radnika i ostvarena dvostruko ili trostruko veća zarada, zbog čega finalizacija sirovina mora biti prioritet. Na prezentaciji je navedeno da Srebrenica raspolaže i značajnim potencijalima za razvoj poljoprivrede i turizma.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se