15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Volters preko BiH odveo Irsku na EURO

Reprezentacija Republike Irske plasirala se na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj trijumfom nad Bosnom i Hercegovinom sa 2:0 u Dablinu.

Prvi duel dva tima završen je neriješeno 1:1, a Irci nisu ništa prepustili slučaju u revanšu u kojem su zasluženo slavili.

Junak pobjede bio je Džonatan Volters, koji je bio strelac oba pogotka na „Aviva“ stadionu, prvo u 24. minutu iz penala, a potom i u 70.

Irskoj je to tek treće učešće na Šampionatu ’Starog kontinenta’, poslije 1988. i 2012. godine. Oba puta, Irci su eliminisani poslije grupne faze.

Poslije remija u Zenici, Irci su pred svojim navijačima odigrali mnogo bolje, dok selekcija Bosne i Hercegovine nije uspijela ozbiljnije da im zapreti. U prilog tome ide činjenica da gosti tokom 90 minuta nisu imali nijedan šut u okvir gola. S druge strane, reprezentacija Irske je imala jedan i iskoristila ga je preko Voltersa u 70. minutu.

Domaći tim je poveo baš preko Voltersa u 24. minutu, kada je on bio siguran sa bijele tačke, na koju je sudija pokazao poslije igranja rukom Ervina Zukanovića. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je zbog toga dobio javnu opomenu, a Volters je sjajno izveo penal i loptu poslao u donji lijevi ugao.

Sve dileme oko toga koja reprezentacija će otići u Francusku rješene su u 70. minutu, kada je Volters postigao drugi gol. Golman gostiju Asmir Begović je prethodno odbranio šut, ali je Volters dočekao loptu i poslao je u desnu stranu, a ona je završila u mreži pošto se odbila od stative.

Pored trijumfa Iraca, taj meč je obilježilo sramno ponašanje nekolicine gostujućih navijača koji su skandirali: „Palestina, Palestina“ tokom minuta ćutanja žrtvama terorističkih napada u Parizu.

Prije Republike Irske, kroz baraž plasman na Evropsko prvenstvo izborila je selekcija Mađarske.

Preostale dvije utakmice baraža igraju se u utorak, kada Slovenija dočekuje Ukrajinu, koja ima prednost od 2:1, a Danska Švedsku, koja je u prvom meču slavila sa 2:1.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se