3.4 C
Zvornik
04. децембра 2022.

Vlada do sada uložila više od 50 miliona KM

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni uoči Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici da je Vlada realizovala brojne infrastrukturne, ali i privredne projekte u svim opštinama Republike Srpske, uključujući i Srebrenicu.

Cvijanovićeva je rekla da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Srebrenica do sada uloženo oko 43 miliona maraka, od čega je najviše novca utrošeno na infrastrukturne projekte, prije svega u modernizaciju regionalnih i lokalnih puteva.

Ona je dodala da nije izostala ni podrška privredi i poljoprivredi, kao ni izdvajanja u druge oblasti, kao što su školstvo, kultura, sport.

Pored socijalno-ekonomske komponente, posredstvom IRB Republike Srpske na kreditnoj osnovi, u opštinu Srebrenica plasirano je oko 3,3 miliona KM kroz 85 odobrenih kreditnih zahtjeva, podsjetila je Cvijanovićeva u izjavi Srni.

Vlada Republike Srpske je u 2012. i 2013. godini izdvajala po 100.000 KM grant sredstava za Srebrenicu, a poslednjih godina za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini Vlada je izdvojila više od dva miliona KM, dok je više od pola miliona KM obezbijeđeno za podršku privredi i izvozu. Obezbijeđena je i podrška za finansiranje prioritetnih projekatau iznosu od 360 hiljada KM, naglasila je Cvijanovićeva.

Takođe, Vlada Republike Srpske je za Srebrenicu kroz program zaštite socijalno ugroženih kategorija za potrošnju električne energije izdvojila oko 180 hiljada maraka, dok je oko milion maraka utrošeno kroz Program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici, gdje je zbrinut 431 radnik iz tri preduzeća.

Ona je dodala da je ohrabrujuća činjenica da je tokom 2014. godine na području ove opštine otvoreno 200 novih radnih mjesta, od čega je 95 odsto u realnom sektoru i da broj poslovnih subjekata konstantno raste u poslednjih pet-šest godina i danas iznosi oko 230.

Takođe, istakla je premijer Srpske, Vlada je spremna da podrži najavljena potencijalna ulaganja u prehrambenoj industriji, baziranih na proizvodnji voća, aromatičnog i ljekovitog bilja, te šumskih proizvoda.

„Za Vladu Republike Srpske je od izuzetne važnosti da sačuva svako radno mjesto, ali i da otvara nova, te će nastaviti da pruža svaku stručnu i institucionalnu podršku na području ove, kao i drugih opština u Republici Srpskoj“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske, kroz projekte koje provodi Zavod za zapošljavanje, od 2007. do danas, uložila preko milion maraka, kao podršku zapošljavanju nezaposlenih i invalida u Srebrenici.

U okviru Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI, u opštini Srebrenica je zbrinuto 65 porodica za šta je ukupno izdvojeno preko 700 hiljada KM, a za izgradnju spomen obilježja iz budžeta Republike Srpske uloženo je 60 hiljada KM pojasnila je Cvijanovićeva.

Vlada je, u saradnji sa Svjetskom bankom, obezbijedila i pomoć za sanaciju posljedica od prošlogodišnjih poplava na teritoriji opštine Srebrenica.

„Srebrenica i dalje ostaje područje od posebnog interesa za Vladu Republike Srpske, koja će nastaviti da podržava sve privredne i druge inicijative na dobrobit svih građana koji žive na ovom području“, zaključila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja će sutra prisustvovati Investicionoj konferenciji u Srebrenici.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se