14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

„Vi volite život, mi volimo smrt“

Izgleda da krvava drama u Parizu nije dovoljno daleko od Balkana. Njemački mediji javljaju da jedan od tragova vodi u Crnu Goru. Ali većina medija vidi u napadima iz Pariza nešto što će duboko promjeniti cijelu Evropu, piše DW.

Mediji jutros kao da imaju samo jednu temu – terorističke napade u Parizu, za koje je u međuvremenu odgovornost preuzela „Islamska država“. Istovremeno, kako javlja njemački javni servis Bajerišer rundfunk, pozivajući se na izvore u policiji, bavarska policija je još u četvrtak 5. novembra, prilikom nasumične kontrole, uhapsila jednog 51-godišnjeg državljanina Crne Gore koji je u svom automobilu marke golf, u „profesionalno pripremljenom skrovištu“, prevozio veću količinu oružja, municije i eksploziva.

„Policija uprave Rozenhajm je na autoputu Salcburg-Minhen, u sklopu redovne kontrole, zaustavila automobil crnogorskih registracija. Nakon što je u prtljažniku prvo pronađen revolver, u pretragu automobila uključili su se i službenici bavarske Uprave kriminalističke policije (LKA) i, pored ručnog naoružanja, pronašli i eksploziv i ručne granate. Uhapšni ne daje nikakve izjave“, rekao je predstavnik LKA Ludvig Valdinger.

Uhapšeni, prema informacijama crnogorskih vlasti, do sada nije upadao u oči. Iz dokumenata koji su kod njega pronađeni, službenici bavarske kriminalističke policije došli su do zaključka da mu je krajnje odredište Pariz o čemu su odmah obaviještene vlasti u Francuskoj. Uprava kriminalističke policije ne želi ni da potvrdi, niti da opovrgne te navode.

„Sada se radi o nama“

„Rat od kojeg bježe stotine hiljada ljudi, oni su prenijeli u Evropu, koja se toliko uljuljkivala u sigurnosti. Bombama upisuju svoje držanje u srce evropske kulture, držanje koje je zapadu neshvatljivo. Dubok prezir prema životu, i svom i protivničkom. Svakim ubistvom, svakim samoubilačkim napadom oni ispisuju još jedan krvavi simbol njihovog načina mišljenja, koje nipodaštava čovjeka: „Vi volite život, mi volimo smrt“. Ovo piše Matijas Miler fon Blumenkorn u današnjem elektronskom izdanju dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung.

Saša Lenarc je u današnjem elektronskom izdanju dnevnog lista Di Velt objavio vrlo lični tekst pod naslovom „Radi se o nama, o našem načinu života“. Autor, koji kao slobodni novinar i pisac živi u Berlinu, najprije je opisivao svoj život u Parizu, gdje ga je godinama jutarnji odlazak na posao vodio kraj male klupske koncertne dvorane „Bataklan“ – mjesta najtežeg terorističkog napada u Parizu. „U Parizu vjerovatno nije bilo slobodnijeg, mladalačkijeg, životnijeg i otvorenijeg mjesta nego što je Bataklan“, konstatuje autor, opisujući svakovečernje, duge redove pred ulazom u klub i koncerte bendova iz cijelog svijeta. „Ko god da su bili jučerašnji počinioci koji su napali na više mjesta u Parizu, nema sumnje koga su htjeli da pogode – nas. Našu slobodu. Naše vrijednosti. Našu želju za ovim životom ovde. Batklan je jedva 200 metara udaljen od redakcije satiričnog lista Šarli ebdo, u kojoj su islamistički atentatori u januaru ubili jedanaest karikaturista i saradnika“.

Saša Lenarc podsjeća da je kvart u kojem je živio i u kojem su se u roku od deset mjeseci odigrala dva brutalna teroristička napada jedan od najkosmopolitskijih i najtolerantnijih dijelova Pariza. „Prije deset mjeseci, tri dana posle napada na Šarli ebdo na Trgu republike, koji se nalazi svega tristotinjak metara od Bataklana okupilo se milion ljudi. Pjevali su Marseljezu, klicali svojim policajcima i uzvikivali On n’a pas peur – Ne bojimo se! Svi, ali bukvalno svi su nosili natpis Je suis Charlie. Međutim, ko je juče video potresenog francuskog predsjednika Olanda kako se obraća naciji posle napada, mogao bi da pomisli da nije puno ostalo od našeg duha otpora. Jedno se može konstatovati: napadi koji su počinjeni juče, u petak trinaestog, imaju sasvim novu dimenziju. Oni će nas teže pogoditi nego bilo koji teroristički akt koji je do sada doživila Evropa. Vjerovatno neće biti dovoljno da sledeće nedelje izađemo na Trg republike i da skandiramo: „Svi smo mi Bataklan“. Sada se radi o nama. O našem načinu života. O našoj slobodi. Svi mi ćemo morati da se za to borimo“.

Dvoličan odnos prema ubilačkim bandama

Štefan Kornelijus piše za današnje internet-izdanje dnevnog lista Zidojče cajtung: „Teror je odvratna forma nasilja. On varvarizuje, utjeruje strah u kosti, parališe i radikalizuje. Ali nešto mu ne smije poći za rukom, ne smije da ovlada zapadnim društvima“. Autor upozorava da su uzroci terorizma potcijenjeni. „Uzroci su u muslimanskom kriznom luku od Pakistana pa do Maroka, istim uzrocima Evropa može da se zahvali i za izbjeglički talas. Teror u Parizu i izbjeglice koje stižu na njemačku granicu u Pasauu imaju isti uzrok. Slabašna reakcija Evropske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država svjedoči o tome da se opasnost još uvijek potcjenjuje. Slom svakog poretka i reda u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu, dvolični odnos Irana, ali i arapskih zemalja u Golfskom zalivu, ponajprije Saudijske Arabije, prema ubilačkim bandama – sve to se odavno zna, to su uzroci eksplozije nasilja i izbjegličke krize. Međutim, problemi ne ostaju ograničeni na Siriju ili slična krizna žarišta, to su veliki izvoznici nemira. Ko sada smatra da treba hermetički zatvoriti granice nije razumio šta je teror. Krajnje je vrijeme da se približimo epicentru opasnosti. Evropa ne smije više da toleriše raspad svakog reda u svom komšiluku. Malo pomoći za izbjeglice i malo političkog i ekonomskog pritiska na one koji kumuju terorizmu, a istovremeno neograničena trgovina oružjem neće smanjiti ugroženost Evrope. Trinaesti novembar pokazuje da se duhovnom sitničavošću ne može pobjeći iz tog vrtloga. Teroru se mora pokazati nadmoć slobodnih društava. Ona imaju bolje instrumente.“

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se