9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Ustavni sud BiH ponizio i uvrijedio srpske žrtve rata

BANJALUKA – Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da odluka Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike proglašen neustavnim predstavlja poniženje i uvredu za srpske žrtve rata koji su dali živote i dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske.

„Ovo je ne samo uvreda, već i poniženje srpskih žrtava rata koji su tada obezbijedili slobodu za srpski narod na ovim prostorima“, rekao je Mitrović Srni.

On je naglasio da porodice poginulih iz Republike Srpske nikada neće prihvatiti ovu odluku Ustavnog suda BiH i da će i dalje nastaviti da proslavljaju 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Mitrović smatra da bi povodom ove odluke Ustavnog suda BiH, hitno trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske da donese odgovarajuće odluke takve snage i kapaciteta koje će preduprijediti sve druge moguće akcije.

„Narodna skupština trebalo bi da stavi moratorijum na sve dosadašnje odluke Ustavnog suda BiH i drugih zajedničkih institucija BiH koje su na štetu Republike Srpske“, istakao je Mitrović.

On je rekao da se u Srpskoj mora provesti referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, navodeći da ako se polititičari i javnost u Srpskoj do sada nisu „osvijestili“ o ciljevima različitih domaćih i međunarodnih neprijatelja Republike Srpske, onda neće nikada.

„Treba imati u vidu da se od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Republika Srpska ruši na nekoliko načina“, upozorio je Mitrović.

Mitrović je zaključio da se to radi – politički kroz aktuelno rušenje predsjednika i institucija Republike Srpske, zatim putem Ustavnog suda BiH obaranjem legalnih odluka Srpske koje su Dejtonom potvrđene, kao što je i Dan Republike Srpske, te intenziviranjem procesuiranja ratnih zločina protiv Srba.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se