8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

U planu tri parkinga i nove jednsmjerne ulice

ZVORNIK – Savjet za bezbednost saobraćaja opštine Zvornik intenzivno održava sastanke kako bi se što prije riješili postojeći problemi i povećao nivo bezbjednosti u saobraćaju.

Jedan od zaključaka je i provođenje Kampanje pod nazivom „Djeco bezbjedno do škole“ koja počinje danas, a u okviru koje će djeca zvorničkih osnovnih škola biti upoznata sa osnovnim pravilima bezbjednog učešća u saobraćaju.

Kroz Kampanju djeci će biti prezentovano kako bezbjedno da učestvuju u saobraćaju na putu od kuće do škole i obratno, ali i bilo gdje da krenu. Kampanjom koja će trajati od 17. novembra do 4. decembra biće obuhvaćeni učenici od prvog do četvrtog razreda svih zvorničkih osnovnih škola. Predavači će biti Bojan Stevanović, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Zvornik i profesor iz Tehničkog školskog centra Goran Milošević, a u kampanji će učestvovati i pripadnici Policijske stanice Zvornik.

Problem parkinga

Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Zvornik razmatrao je i rješavanje problema stacionarnog saobraćaja u gradu, odnosno problem nedostatka parking mjesta u okviru čega je istaknuta potreba izgradnje parking-garaža u frekventnim zonama i to kod zgrade opštine, kod Sokolskog doma i kod Opšte bolnice.

Savjet za bezbjednost saobraćaja formirao je i Radnu grupu koja je angažovana na izradi Nacrta pravilnika o parkiranju na javnim parkiralištima na području grada Zvornika, a rok za donošenje je 5. decembar 2015. godine.

Sa ciljem rješavanja protoka saobraćaja u gradu, Savjet je donio zaključak i da se implementira sistem jednosmjernih ulica koji bi obuhvatio ulice Sveti Sava u dijelu pored Ruske zgrade, Patrijarha Pavla u dijelu od Zmajevca do zgrade pošte, kao i kod Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Takođe, Savjet za bezbjednost saobraćaja planira da organizuje Forum uz učešće eminentnih stručnjaka iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Na njemu bi se okupili različiti subjekti sa područja opštine Zvornik koji su na direktan ili indirektan način vezani za bezbjednost u saobraćaja, a cilj je da se oni uvežu i zajedno djeluju u pravcu povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

Jedan od zaključaka je i da se postave ležeći policajci u jednosmjernoj ulici Patrijarha Pavla od raskrsnice kod Zelene pijace od B-blokova, kako bi se umirio saobraćaj.

Odlučeno je i da se kod Tehničkog školskog centra u Karakaju i Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Čelopeku postavi ulična rasvjeta sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju pješaci. Bezbjednost će biti povećana i izgradnjom kružnog toka u Karakaju na raskrsnici za Tuzlu, a u sklopu toga planira se i izgradnja autobuskih stajališta za šta bi radovi trebali početi u maju 2016. godine.

U planu je i uvođenje video nadzora kojim bi bile pokrivene najfrekventnije lokacije u grada. Vrijednost projekta je 100.000 KM, a realizacija je planirana u prvim mjesecima 2016. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se