29.3 C
Zvornik
19. јул 2024.

Toplo i jeftinije: 8 ideja kako smanjiti račun za grijanje

Sezona grijanja zahuktala se, a kako je biste proveli u toplini, a ne dočekali proljeće opustošenih džepova, donosimo 8 načina kako uštediti na računima za grijanje bilo da vaš dom koristi centralno grijanje, grijanje na drva, odnosno biomasu ili grijanje električnom energijom (bojler)

1. Izolirajte ulazna vrata doma

Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod).

‘Nekad su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grijanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jest da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se takođe može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri’, kaže dipl. ing. arh. Nevenka Vuković Varga. Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili direktno prema van, bez vjetrobrana, ispred vrata može se postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i promaju.

2. Izolirajte stakla na prozorima koji su vam ‘višak’

‘Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi ‘žrtvovati’. To se naročito odnosi na staklenu opeku koja je izuzetno loša za gubitke topline. Ovo što vam predlažem i sama sam provjerila u praksi i funkcioniše’, savjetuje arhitektica Nevenka Vuković Varga.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na tačnu mjeru širine stakla (trebaće vam više stiropora, jer su ploče 50×100 centimetra) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati. Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo skošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr. pribadačom ili čavlićem bočno u drvo ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite. Izvana spustite rolete jer su one dodatna izolacija.

3. Razmjestite namještaj u domu

Ovaj zimski ‘makeover’ doma potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Takođe, što je više moguće odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

4. Postavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

5. Nabavite prenosnu grijalicu (i smanjite peć)

Stavite prenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odijevate slojevito i nosite čarape i papuče.

6. Spriječite odlazak toplog vazduha u dimnjak

Kad kamin nije u upotrebi, topli unutrašnji vazduh odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspije izaći kroz njega. Jednostavno rješenje je da blokirate protok vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon on će se automatski ispuhati pa se kuća neće napuniti dimom.

7. Vodite računa i o roletnama i zavjesama

Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 posto. Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za roletne su potencijalna mjesta za velike gubitke toplote pa ih, ako je moguće, izolirajte.

8. Prostorije prozračujte redovno, ali ne duže od 10 minuta

‘Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora.

‘Za štednju energije zimi nije nikako dobro ostaviti prozor otvoren na ‘kant’. Na taj način se samo ohlađuju plohe otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzovanja vlage iz vazduha na hladnim površinama. Ispravno je 2 do 3 puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minute što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi’, dodaje arhitektica Nevenka Vuković Varga, piše zadovoljna.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se