23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Stratfor: Međuetnička netrpeljivost postoji dvadeset godina poslije rata

VAŠINGTON – Dvadeset godina poslije rata, međuetnička netrpeljivost i dalje postoji u BiH, a zbog nemogućnosti postizanja dogovora o zamjeni Dejtonskog sporazuma podjele će i dalje postojati, ocjenjuje analitička kompanija „Stratfor“.

U tekstu pod naslovom „Da li je Dejton došao do svog kraja?“ navodi se da će političke podjele i dalje podrivati ekonomiju u BiH i da se ne može odbaciti mogućnost izbijanja „novih epizoda socijalnih nemira i etnički inspirisanog nasilja“.

„Stratfor“ ocjenjuje da će EU i dalje imati određeni uticaj u BiH, ali vjerovatno nedovoljno da bi ujedinila suparničke zajednice.

„Većina političara u BiH i stranih zvaničnika slaže se da je Dejtonski sporazum došao do svog kraja, ali ne mogu da se dogovore kako da ga modifikuju ili zamijene. Zato sporazum koji je bio veoma uspješan u osiguravanju mira u BiH može da doprinese novim sukobima u budućnosti“, navodi se u analizi.

Ova kompanija ukazuje na težnju Bošnjaka za unitarnom državom sa snažnom centralizovanom vlašću, dok Srbi traže više autonomije. Takođe, navodi „Stratfor“, neki Hrvati traže novi entitet u kojem bi oni bili većina, a pojedini Srbi traže punu nezavisnost.

„Kao rezultat, svaka grupa osjeća da je Dejtonski sporazum zastario, ali ne mogu da postignu konsenzus o novom sistemu koji bi ga zamijenio“, piše u tekstu.

Komentarišući mogućnost održavanja referenduma u Republici Srpskoj, „Stratfor“ navodi da bi Savjet za provođenje mira mogao da poništi rezultat referenduma, ali i kada bi to uradio, političke nesuglasice između Republike Srpske i ostatka BiH bi se nastavile.

U analizi se ocjenjuje da nijedna etnička zajednica vjerovatno neće učiniti ustupke i da će rezultat političkih podjela biti slabljenje ekonomije te da će zemlja ostati zavisna od strane pomoći da bi funkcionisala.

„Stratfor“ navodi da će stopa nezaposlenosti ostati visoka i da će je dodatno opteretiti izbjeglička kriza u Evropi, organizovani kriminal i islamistička militantnost. Dodatan izvor za zabrinutost, kako se navodi, jeste vjerski ekstremizam.

„Ono što još više pogoršava stabilnost u BiH jeste to što stabilizujući uticaj EU u BiH blijedi. Ukoliko lokalni političari smatraju da BiH nema realnu šansu da se jednog dana pridruži EU, vjerovanto neće biti podstaknuti da provedu reforme“, navodi se u analizi.

Po tom scenariju, zaključuje „Stratfor“, populistička i nacionalistička retorika će se nastaviti, a etnički sukob ostaće stalna prijetnja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se