12 C
Zvornik
20. април 2024.

Srebrenica: Zaustavljeno širenje vatre

SREBRENICA – Oba šumska požara na području srebreničke opštine su pod kontrolom i očekuje se da će danas biti ugašeni, izjavio je Srni komandir Vatrogasnog društva u ovom mjestu Izet Suljanović.

Požari su izbili prije četiri dana na području srebreničke Mjesne zajednice Sućeska i izgorjelo je više od 20 hektara bjelogorične i crnogorične šume i šumskog rastinja.

„Šumski požar u Bulogovini kod Sućeske juče smo ugasili, uz pomoć zaposlenih u Šumskom gazdinstvu `Drina`, ali je u toku noći došlo do njegovog aktiviranja i širenja u jednom pravcu što je jutros zaustavljeno“, rekao je Suljanović.

On kaže da se vatra pojavljuje iz panjeva, žila i izvaljenog drveća jer zbog nepristupačnog terena nije moguće prići sa cisternama i šmrkovima da bi se požarište potpuno ugasilo, a vatrogasci nose vodu u naprtnjačama i po kilometar do požarišta.

„Vatrogasci i šumari su na terenu i očekujemo da će taj požar danas biti ugašen. Požar kod sela Slatina na tromeđi opština Srebrenica, Milići i Bratunac od juče je pod kontrolom i danas će biti ugašen“, kaže Suljanović.

Prema njegovim riječima, veliku pomoć vatrogascima u zaustavljanju širenja ovog požara pružaju mještani. Vatra je zahvatila i crnogoričnu šumu, što otežava njegovo gašenje.

Suljanović kaže da će vatrogasci i nakon gašenja požara dežurati na tim lokalitetima da bi mogli blagovremeno reagovati u slučaju ponovnog aktiviranja požarišta.

Požari su na šumama pričinili veliku štetu koju tek treba procijeniti, a i uzroke treba utvrditi iako se pretpostavlja da su izbili zbog ljudske nepažnje i neodgovornosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se