15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Riješite 9 problema: Da li se u vama krije detektiv?

Krije li se možda u vama Šerlok Holms a da toga niste ni svjesni? Evo prave prilike da otkrijete.

Naredne zagonetke su postale veoma popularne na društvenim mrežama i odmah ćemo vam reći da ih je malo ko uspješno sve riješio.

Zato, ne očajavajte ukoliko negdje zapne, samo se opustite i usredsredite . U nekim slučajevima ‘đavo se krije u detalju’, a u nekima će do izražaja morati da dođe vaša mašta, odnosno sposobnost da uđete u mozak ubice. Srećno!

Ledeni čaj

1.) Dvije djevojke su sjele na večeru i obe naručile ledeni čaj. Jedna je bila toliko žedna da je popila pet čaša dok je druga dovršila tek prvu.

Djevojka koja je sporo pila je umrla na mjestu, dok je druga uspjela da preživi. Policija je utvrdila da je u ledenom čaju nađen otrov. Kako to da je djevojka koja je popila sadržaj iz pet čaša ostala živa i zdrava?

Pištolj i kasetofon

2.) Nakon dojave komšije o pucnjavi, policija je na mjestu tragedije pronašla mrtvog muškarca. U jednoj je ruci držao pištolj, a u drugoj kasetofon.

Inspektor je odmah pokrenuo kasetu: ‘Nemam više razloga da živim’, a potom je uslijedio pucanj. Istog mu je trenutka bilo jasno da je riječ o ubistvu, a ne samoubistvu. Zašto?

Ko je oteo policajca na tajnom zadatku?

3.) Policajac na tajnom zadatku, koji je bio nadomak toga da razbije lanac krijumčara naftom, iznenada je nestao.

Njegove kolege koje su krenule da istražuju slučaj su, između ostalog, u njegovim papirima našle sledeću šifru:

710 57735 34 5508 51 7718

Zahvaljujući tom nizu brojeve odmah su shvatili koga traže. Zašto? Kako? Možete li i vi razbiti šifru?

Neko tu ‘muti’

4.) Supruga je u nedjelju pronašla mrtvog dragog i odmah obavestila policiju. Svi koji su se nalazili u kući su dali iskaze, a glasili su ovako:

Supruga je rekla da je spavala; Batler jer rekao da je čistio; Baštovan je rekao da je brao povrće; Sobarica je rekla da je otišla da uzme poštu; Kuvar je rekao da je spremao doručak.

Jednoj od tih osoba policija je odmah stavila lisice na ruke. Kojoj?

U kojoj sobi umrijeti?

5.) Ubica ste i osudili su vas na smrt. Jedini izbor koji vam je preostao je da uđete u jednu od ponuđenih soba. U jednoj od njih bjesni požar, u drugoj vas čekaju naoružane ubice, a u trećoj se nalaze lavovi koji godinama nisu jeli.

Koju ćete izabrati?

Skoro savršen zločin

6.) Suprug je ubio ženu pomoću noža u automobilu. Nije bilo nikoga da to vidi, a i tijela se riješio tako da nije na njoj ostavio otiske prstiju.

Takođe, pobrinuo se i za to da nož baci s litice, i to na takvo mjesto na kome ga nikada i niko neće naći.

Ipak, samo sat vremena nakon što se vratio kući nazvao ga je policijski inspektor i zamolio ga da dođe na mjesto zločina. Uhapšen je čim se pojavio. Kako je inspektor znao da je ubica?

Ubistvo u rano jutro

7.) U Preradovićevoj 216 je hicem iz pištolja u želudac nešto prije sedam sati ujutro ubijen muškarac, a policija je nedaleko od mjesta zločina pronašla Peru Perića i privela ga u stanicu.

Perić je u policiji ispektorima ispričao sledeće: „Vraćao sam se kući, kad eto ti meni u susret ubijenog. Ide on tako, kad odjednom se niotkuda pojavio nekakav tip. Nisam ni trepnuo, a ovaj ga je već upucao dok mu je prilazio s leđa. Srećom, dobro sam ga video. Onako, krupan tip, viši od 190 cm. Ćelav. Trenerka. Patike. Zaključio bih prema njegovom izgledu da pripada kriminalnom miljeu i da je policiji već sigurno od ranije poznat“.

Dok je Perić davao opis jedan se od inspektora prislonio kolegi na uvo i šapnuo: Kako laže, uhapsi ga. Šta je Perića odalo?

Sahrana

8.) Djevojka je na sahrani sopstvene majke ugledala markantnog muškarca koji ju je veoma zaintrigirao. Međutim, budući su okolnosti bile takve kakve su bile, nije uspela da mu priđe i upozna ga.

O tom je muškarcu neprestano razmišljala nedjelju dana, pa na kraju ubila svog starijeg brata kako bi ga pronašla. Zašto?

Ubistvo, a ne nesrećan slučaj

9.) Bogati muškarac, koji je živio usamljen u kućici u blizini grada, i kojem su morali da dostavljaju stvari jer je bio invalid, pronađen je mrtav.

Prvi ga je u četvrtak ujutro na podu ugledao poštar, a odmah je primijetio i to da je muškarac ležao u već osušenoj krvi.

Kada je policija došla na uviđaj, na tremu je našla dvije čaše mlijeka, novine od ponedjeljka, katalog, letke i neotvorenu poštu.

Šta je u tom trenutku policiju navelo da slučaj počne da tretira kao ubistvo, a ne kao nesrećan slučaj?

Pokušajte bar neke slučajeve da riješite bez „virenja“ u odgovore.

Odgovori:

1.) Otrov se nalazio u ledu.

2.) Neko je morao da pristisne stop kada je poruka snimljena i da premota kasetu.

3.) Oteo ga je Bil. Okrenite brojeve naopako i primjetićete poruku: Bill is boss. He sells oil.

4.) Sobarici. U nedjelju poštu ne dostavljaju.

5.) Ako se u sobi nalaze lavovi koji godinama nisu jeli, sigurno su već uginuli.

6.) Inspektor je samo okušavao sreću. Nije znao ko je ubica, ali mu je sve postalo jasno kada je suprug zaboravio da pita gdje treba da dođe.

7.) Upucan je u želudac, a Pero je rekao da je video ubiicu kako prilazi i puca s leđa.

8.) Ubila je brata u nadi da će se markantni muškarac pojaviti i na njegovoj sahrani.

9.) Nisu pronađene novine od utorka i srijede. Očigledno je neko znao da nema potrebe da ih dostavi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se