Patrijarh okuplja politički vrh RS u Bijeljini

BANJALUKA – Patrijarh srpski Irinej danas će u Bijeljini okupiti politički vrh iz RS kako bi razgovarali o problemima u Srpskoj i Srbiji, a jedna od glavnih tema biće predloženi ugovor između Savjeta ministara BiH i Islamske zajednice.

Dolazak na sastanak potvrdili su predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić te zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić. Dodik je istakao da patrijarh nije neko ko će doći da nameće rješenja, ali da u svakom slučaju Srpska pravoslavna crkva treba da iznese svoj stav. U SDS-u očekuju da dijalogom dođu do rješenja koja su u interesu srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

– Ivanić će imati šta da kaže, a dobro je da se razgovara o otvorenim pitanjima – istakao je potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da ne zna šta tačno piše u prijedlogu ugovora između Savjeta ministara i Islamske zajednice, ali da ima načelan stav da je to stvar između države i Islamske zajednice.

– Nećemo zauzimati stav, jer se radi o ugovoru između države i jedne vjerske zajednice, a ne o ugovoru među vjerskim zajednicama – rekao je vladika Grigorije naglasivši da će sastanku u Bijeljini prisustvovati svi članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svi episkopi u BiH.

SRNA

Back to top button