1.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Najopasniji – preobraćeni mladi hrišćani

PARIZ – Mladi Francuzi, hrišćanskog porijekla, postaju bezobzirni radikalni islamisti, a jedan od njih je Abu Salman, koji je ogorčen „blijedim francuskim islamom“ i poziva na uništenje „nevjernika.

„Islamska držva“ objavljuje profile jednog broja Evropljana koji su pristupili njenim redovima. Oni se javljaju sa tajne lokacije i iz kampova za obuku, navode zapadni portali.

Abu Salman kaže da je rođen u hišćanskoj porodici i da je kršten kao dijete, ali da nikada nisu govorili o vjeri niti je išao u crkvu, osim na vjenčanja.

On, i drugi muškarci za koje se kaže da su francuski državljani, obraćaju se javnosti iz nekog logora i poručuju Francuskoj da će platiti za svoje sudjelovanje u vazdušnim udarima na „islamsku državu“.

Stručnjaci upozoravaju da su islamisti primili na hiljade stranaca u svoju vojsku, a ti borci su posebno opasni jer mogu osnivati ćelije na Zapadu i vratiti se na Zapad nakon obuke na Bliskom istoku.

Abu Salman preobratio se na islam kao već odrasla osoba, pošto je tešku nesreću na motociklu preživio bez povreda.

Vrlo brzo postao je ogorčen zato što su „moderni muslimani“ prihvatili francuske vrijednosti.

„Oni propovijedaju francuski islam, koji umiruje nevjernike“, kaže Abu Salman.

Putovanje u Saudijsku Arabiju, kako navodi, „otvorilo mu je oči za istinski put“.

Tamo je kupio mnoge knjige koje je napisao Mohamed ib Abd-al-Vahab, osnivač stroge vehabijske škole, koju je kasnije preuzela saudijska država.

Uz džihadističke pjesme na francuskom, videosnimak prikazuje Salmana koji priča o vojnoj obuci u Siriji.

On propagira „organizovanost života u kalifatu“, za čije čuvanje je zadužen, dok neki drugi Francuzi rade kao ljekari i inženjeri. Navodno, svi mogu dovesti svoje žene i djecu.

Salmanova poruka završava prijetnjom Evropi uz snimke francuskog predsjednika Fransoa Olanda, američkog lidera Baraka Obame i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

„Znajte da su `lavovi kalifata` u vašim gradovima – oni su u Parizu, u Francuskoj. Oni su u svim evropskim prijestonicama. Samo čekaju naređenje da učine ono što moraju“, navodi se u poruci islamista.

Prema saznanjima istražnih jedinica, najmanje jedan od napadača u Parizu bio je francuski državljanin.

Identifikovan je 29-godišnji Omar Ismail Mostefai, koji je imao policijski dosje zbog sitnih krađa, ali nikad nije bio u zatvoru.

NJegov otac, brat i još neki članoci porodice su među šestero osoba koje je francuska policija privela povodom napada.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se