-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Konstantna kampanja protiv prava Srpske na referendum

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nekome očito nije dovoljno što je opozicija u Srpskoj bojkotovala odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, a time i pravo na referendumsko izjašnjavanje, pa se od tada vodi kampanja protiv prava Republike Srpske da se izjasni o pitanjima koja se direktno nje tiču.

Na pitanje Srne da prokomentariše stav predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da nije pametno da u Republici Srpskoj bude održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH jer to može „proizvesti nepotrebne probleme“ Srpskoj, Dodik je rekao da Ivanić ili ne razumije o čemu se radi ili je naprosto dio one grupacije koja podriva pravo Republike Srpske na referendumsko izjašnjavanje.

„Neću ništa da insinuiram, jer želim da ispoštujem dogovor koji smo postigli sa najvišim crkvenim velikodostojnicima u Bijeljini, ali takvi stavovi kakve iznosi Ivanić teško da se mogu podvesti pod stavove koji štite interese Republike Srpske, a referendum jeste jedno od prava koje te interese štiti“, istakao je predsjednik Srpske.

Govoreći o Ivanićevoj tvrdnji da „referendum znači propadanje njemačko-britanske inicijative“, Dodik je rekao Srni da ne može da vidi kakve veze ima referendumsko izjašnjavanje u Republici Srpskoj sa njemačko-britanskom inicijativom, kako je Ivanić zove, a koja je u suštini reformska agenda.

„Ivanićeva tvrdnja da bi održavanje referenduma moglo da ojača snage koje su protiv Dejtonskog sporazuma i da bi to bio udar na Republiku Srpsku, mogla se čuti posljednjih mjeseci od stranih službenika u BiH, i to je Ivanić mogao da čuje samo od njih“, dodao je Dodik.

On je naglasio da se postavlja pitanje zašto je Ivanić našao za shodno da se obračunava sa našim pravom na referendum, umjesto da je stao u udbranu Ustava koji ne poznaje pravosuđe na nivou BiH, koje, tako neustavno, već godinama ne štiti interese svih naroda u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se