18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila 59 mandata

ZAGREB – Koalicija okupljena oko HDZ-a osvojila je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 59 mandata, među kojima su tri dobijena glasovima dijaspore, pokazuju rezultati Državne izborne komisije Hrvatske, nakon obrađenih gotovo 99 odsto biračkih mjesta.

Koalicija, predvođena SDP-om, osvojila je 56 mandata, dok je treća najjača koalicija MOST obezbijedila 19 saborskih mandata.

Prema broju osvojenih glasova slijede regionalne stranke – IDS sa tri osvojena mandata, te HDSSB i Milan Milan 365 sa po dva mandata, zatim „Živi zid“ i „Uspješna Hrvatska“ sa po jednim mandatom, dok preostalih osam mandata imaju zastupnici manjina.

Među kandidatima koalicije okupljene oko HDZ-a najviše preferencijalnih glasova dobio je Željko Reiner 37,57 odsto, a slijede ga predsjednik stranke Tomislav Karamarko, Damir Krstičević i Miroslav Tuđman.

Najviše preferencijalnih glasova u koaliciji okupljenoj oko SDP-a dobio je predsjednik stranke Zoran Milanović 54,39 odsto, zatim Ante Kotromanović, Ranko Ostojić i Boris Lalovac.

Na jučerašnje izbore izašlo je 61,12 odsto birača, a pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača sa prebivalištem u Hrvatskoj.

Za parlamentarne izbore prijavljeno je ukupno 166 kandidatskih listi, od kojih su 161 stranačka, te pet nezavisnih kandidata.

Na biralištima u BiH za parlamentarne izbore u Hrvatskoj izašlo je više od 20.600 glasača, od kojih najviše u Mostaru, skoro četiri petine hrvatskih državljana sa pravom glasa.

U BiH se za izbore prijavila više od 21.000 birača, dok je u cijeloj dijaspori za izborni proces prijavljeno više od 36.000 hrvatskih državljana sa pravom glasa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se