15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Iz Zvornika puna podrška partijarhu Irineju da miri političke partije

ZVORNIK – Ratni vojni invalidi /RVI/ Zvornik najvjerovatnije će doći u Bijeljinu ispred Vladičanskog dvora da njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju daju punu podršku za napore da pomiri političke partije u Republici Srpskoj.

„Nesaradnja i svađa političkih partija koje čine vlast u Republici Srpskoj i onih koje su u vlasti u zajedničkim organima BiH počela je da razara Srpsku iznutra i izvana i bojimo se da će od nje napraviti ljuštura koja neće imati snage da se suprostavi napadima onih koji joj ne žele dobro“, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja RVI Zvornik Dragoslav Mijanović.

Mijanović je naglasio da pojedine političke partije zbog svojih interesa postaju interesne grupacije uskog broja ljudi, zaboravljajući pri tome na narod, borce, na porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kojima je Republike Srpska jedina svetinja i jedino mjesto za život na ovim prostorima.

On je dodao da RVI ne mogu više da gledaju kako se razjedinjuje i urušava Republike Srpska i podsjetio da je 1994. godine u Republiku Srpsku dolazio partijarh Pavle da miri tadašnju civilnu i vojnu vlast, da bi nakon 21. godinu dolazio patrijarh Irinej da miri zavađene političke partije Republike Srpske.

„Dok se političke partije u Federaciji BiH zbližavaju i grupišu s ciljem da podignu svoje nacionalno biće na što veći nivo, u Republici Srpskoj se neslogom političkih partija urušava svako jedinstvo koje se negativno odražava na stabilnost i dostignuti stepen državnosti“, rekao je Mijanović.

Mijanović je najavio da će 6. novembra na Glođanskom brdu kod Zvornika biti obilježene 23. godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, koje su 6. novembra 1992. godine poubijali pripadnici ondašnje Armije BiH.

On je dodao da je uz pomoć lokalne zajednice po četvrti put podignut spomenik na mjestu stradanja pripadnika VRS, koji će biti otkriven 6. novembra kada će se parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem vijanaca odati pomen ubijenim vojnicima.

Mijanović je podsjetio da su poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade VRS i naglasio da je na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta postavljana Spomen ploča sa natpisom: „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica porazbijala.

Mijanović je rekao da Udruženje RVI Zvornik izražava nezadovoljstvo sa inicijativom da stvaraoci Republike Srpske budu privilegovani.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se