23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ivanić: Propale dvije banke u RS za manje od godinu dana, a niko ne odgovara

BANJALUKA – Član Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da je strašno što su za manje od godinu dana propale dvije banke u Republici Srpskoj te da za to neko mora da odgovara.

“To je vrlo ružna poruka, koja traži pitanje odgovornosti, vlasti i Agencije za bankarstvo RS-a – rekao je Ivanić, komentarišući to što je Agencija za bankarstvo RS-a danas uvela privremenu upravu u Banku Srpske.

Ako i ovaj slučaj, kako je naveo, prođe kao da se ništa nije desilo, „biće strašno“.

“Danas će mnogi postaviti pitanje – što bismo mi plaćali osigurane deficite iz drugog dijela BiH, jer već postoje takva pitanja”, upozorio je Ivanić u izjavi novinarima u Banjaluci i naglasio da je ogromna odgovornost na Vladi RS-a da saopštio zašto se ovo desilo s bankom koju su kupili u takvoj situaciji.

Treba ispitati odgovornost menadžmenta Banke Srpske i Agencije za bankarstvo, jer, ako to toga ne dođe, biće, uvjerava, još propadanja banaka, jer se šalje poruka da se može „uništiti banka, a da nikom ništa ne bude“.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvela je privremenu upravu u „Banku Srpske“, suspendovala sva prava Nadzornog odbora, te za privremenog upravnika imenovala Petra Mićića.

U Banku Srpske ušao je interventni tim Agencije i ona neće raditi narednih nekoliko dana.

“Razlozi za imenovanje privremenog upravnika su što poslovanje Banke nije u skladu sa Zakonom o bankama RS-a i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Privremeni upravnik je obavezan da u roku od 60 dana pismeno predloži Agenciji mjere iz člana 113. Zakona o bankama RS”, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo.

„Terorizam postao dio svakodnevnog života“

“Ovo pitanje traži puni angažman i veću ozbiljnost bezbjednosnih institucija u BiH nego do sada”, rekao je Ivanić danas novinarima u Banjaluci.

Ivanić ističe da je terorizam postao dio svakodnevnog života, te podsjetio na nekoliko terorističkih napada u BiH koji, srećom, nisu bili tako česti i brutalni.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Ivanić ne vjeruje da će migranti prolaziti kroz BiH, čiji imidž nije privlačan za njih, jer i dalje asocira na rat, a oni bježe iz ratnog područja, dok je i prelazak granice komplikovaniji.

On je naveo da bi u BiH ušao veliki broj migranata ukoliko bi granice EU bile zatvorene duži period, što bi sigurno proizvelo političke tenzije.

“Ne vjerujem da je BiH u stanju da izdrži pritisak većeg broja izbjeglica”, zaključio je Ivanić.

„Referendum može proizvesti nepotrebne probleme“

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je da nije pametno da u Republici Srpskoj bude održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH jer može Srpskoj „proizvesti nepotrebne probleme“.

„Sud i Tužilaštvo BiH nisu dobri, previše su politizovani, ali metod na koji to vlast Republike Srpske radi potpuno je pogrešan“, rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Ivanić je ocijenio da „referendum znači propadanje njemačko-britanske inicijative i vjerovatno vraćanje na scenu snaga koje su za promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Ako nam se desi promjena reprezentacije u SAD, propadanje ove inicijative, vrlo je lako moguć neki novi agresivni pristup koji bi bio okrenut samo jednom – smanjenju pozicije Republike Srpske“, smatra Ivanić.

Ivanić je naveo da referendum „nikom ne treba“ i da se nada da će „vlasti u Banjaluci pristupiti ovom pitanju sa puno više razuma, i donijeti odluke koje su korisne za Republiku Srpsku“.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se