9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

ID ponovo prijeti: Napadamo Bijelu kuću, Obamu i Olanda ćemo spržiti

Islamska država (ID) objavila je novu video poruku u kojoj prijeti novim napadima u Francuskoj, kao i bombaškom napadom na Bijelu kuću u Washingtonu, prenjeli su svjetski mediji.

U snimci koju su objavili militanti u Iraku, IS se hvali nedavnim napadima u Parizu u kojima je ubijeno 129 osoba, te prijeti napadom na Bijelu kuću.

– Dići ćemo je u zrak, kako što smo digli u zrak idole u našoj zemlji – rekao je jedan od maskiranih militanata na snimci.

Militanti također prijete novim napadima „na francuske spomenike“. Snimka je objavljena dan nakon što je ID objavio snimku s prizorima iz New Yorka kojom se sugerišu napadi na taj američki grad.

Direktor FBI-ja James Comey rekao je u četvrtak da zasad nema „vjerodostojne“ prijetnje napadom u SAD-u „u stilu“ napada na Pariz.

Portparol State Departmenta John Kirby kazao je da se trenutno procjenjuje „autentičnost“ tog video materijala.

– Svi mi u vladi Sjedinjenih Država ozbiljno shvtamo takve prijetnje – rekao je Kirby.

U novom videu Bijeloj kući prijete samoubilačkim napadima i autobombama te obećavaju nove napade na Francusku. Video počinje isječkom iz TV-vijesti o napadima u Parizu, a potom prikazuje dva militanta koji odvojeno govore u kameru.

Nazvali su video „Pariz prije Rima“, a prikazuje borbe Islamske države a koji prijete rušenjem francuskih spomenika i obećavaju napad na Bijelu kuću.

Prijete i američkom predsjedniku Baracku Obamu i Fransoa Oland.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se