14.3 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Globalni indeks terorizma: Rekordan broj žrtava napada Islamske države i Boko Harama

LONDON – Broj osoba ubijenih u terorističkim napadima u svijetu porastao je za 80 odsto prošle godine, na najviši nivo ikada zabilježen, navodi se u istraživanju Instituta za ekonomiju i mir „Globalni indeks terorizma za 2015”, koji je danas objavljen.

Po podacima o terorizmu u svijetu, 32.658 osoba ubijeno je erorističkim napadima 2014. Godine 2013. život je izgubilo 18.111 osoba.

Oružana islamistička skupina Boko Haram, sa sjedištem u Nigeriji, te džihadistička skupina Islamska država (IS) odgovorni su za više od polovine smrtnih slučajeva, po tom istraživanju koje uzima u obzir napade kao i mrtve i štetu koja iz toga proizlazi u 162 zemlje.

Istraživanje definiše terorizam kao „prijetnju ili efektivno korištenje ilegalne sile ili nasilje od strane nedržavnog čimbenika u postizanju političkog, ekonomskog, vjerskog ili društvenog cilja putem straha, prisile ili zastrašivanja“.

„Terorizam jača neviđenim ritmom“, tvrdi Stiv Kilea, izvršnih predsjednik Instituta.

Istraživanje pokazuje da je terorizam lako lokalizovati s obzirom da pet zemalja – Afganistan, Irak, Nigerija, Pakistan i Sirija bilježi 78 odsto mrtvih u 2014.

Irak je najpogođenija država s 9929 mrtvih zbog terorizma. Država doživljava istovremeno najveći broj terorističkih napada i najveći broj žrtava ikada zabilježenih u jednoj zemlji.

Najveći porast broja mrtvih, naprotiv, bilježi Nigerija – 300 odsto čime broj mrtvih iznosti 7512.

Opasnost da se bude žrtva atentata puno je manje izražena u zapadnim zemljama gdje takav čin izvode usamljeni pojedinci, motivirani političkim ekstremizmom, nacionalizmom ili rasnom i vjerskom premoći, prije nego muslimanskim fundamentalizmom, po istraživanju.

Velika Britanija i Francuska glavne mete

V. Britanija je bila zapadna zemlja koja je doživjela najveći broj napada tog tipa, uglavnom vezano uz republikanske paravojne snage u Sj. Irskoj.

Primat bi, međutim ove godine mogla preuzeti Francuska s atentatima u Parizu za koje je odgovornost preuzeo IS i u kojima je poginulo najmanje 129 osoba.

Ti napadi „u više pogleda predstavljaju prekretnicu u okviru Ecrope. “Pokazuju da IS ima načina izvesti sofisticirane i smrtonosne napade u Europi“, kaže Kilea.

Istraživanje procjenjuje da su ekonomski troškovi terorizma iznosili 52,9 milijardi dolara 2014., što je najviši nivo ikada, deset puta veća nego 2000. godine, piše Index.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,107PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se