7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

EU: Na koljenima smo pred Ankarom

Količina novca koju nudimo Turcima je apsurdna. Na koljenima smo i preklinjemo Turke da zatvore svoje granice, prenio je britanski „Gardijan“ riječi neimenovanog ambasadora jedne od većih država EU

BERLIN – EU je nemoćna pred izbjegličkim talasom koji ruši njenu strukturu i principe i spremna je da se ponizi pred Ankarom da bi Turska zaustavila migrantski „cunami“, navode neimenovane evropske diplomate.

„Količina novca koju nudimo Turcima je apsurdna. Na koljenima smo i preklinjemo Turke da zatvore svoje granice“, prenio je britanski „Gardijan“ riječi neimenovanog ambasadora jedne od većih država EU.

Unija razmišlja o tome da plati tri milijarde evra Ankari i da zažmiri na oba oka pred vlastitim principima u zamjenu za pomoć Ankare u zaustavljanju migrantskog talasa.

Režim turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana prošle sedmice uhapsio je novinare lista „DŽumhurijet“ i suočio se sa optužbama da je ubio opozicionara i borca za ljudska prava Tahira Elčija.

Erdogan je konstantno pod otužbama da trguje naftom sa „Islamskom državom“, a osim toga, doveo je svijet na ivicu velikog rata rušeći ruski avion.

U normalnim uslovima Brisel ne bi ni razmatrao saradnju sa državom u kojoj je vladavina prava do krajnje mjere upitna, ali danas je Evropa očajna i želi da spasi vlastitu kožu od izbjeglica sa Bliskog istoka, ocjenjuju analitički portali.

NJemačkoj kancelarki Angeli Merkel dogovor EU sa Ankarom donosi djelimični povratak izgubljenog povjerenja u narodu, kome se nije dopala njena izbjeglička politika „otvorenih vrata“.

Ankete pokazuju da sada polovina Nijemaca ne želi da ona ostane kancelar u narednom mandatu.

Čak je i liberalno orijentisani njemački predsjednik Joakim Gauk upozorio Merkelovu da je prijem izbjeglica dostigao limit, te da nema mjesta za dodatni prijem.

Evropski lideri priznaju da im dogovor sa Turskom nije drag, ali niko ne vidi drugi izlaz.

Francuski predsjednik Fransoa Oland najavljuje da će EU morati da prati obaveze Turske „korak-po-korak“ u procesu rješavanja političke krize u Siriji, te u akcijama borbe protiv terorizma i rješavanju migrantske krize.

On tvrdi da će tri milijarde evra biti isplaćivane sukcesivno, onako kako Turska bude izvršavala svoje obaveze.

EU je obećala Turskoj ublažavanje viznog režima i brzo praćenje članstva Turske u EU.

Zauzvrat, Ankara mora da pooštri mjere bezbjednosti na svojim granicama i vrati određeni broj migranata koji se ne kvalifikuju za azil u Evropi.

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da EU ne može dati blanko ček Turskoj da bi ta zemlja riješila problem dva miliona sirijskih izbeglica i upozorava da je Turska još daleko od članstva u Uniji.

Politički analitičari smatraju da Turska u doglednoj budućnosti ne može računati na ozbiljne razgovore o ulasku u EU.

Unija je spremna da sada sve obeća samo da spasi kakve-takve principe na kojima je uspostavljena, budući da izbjeglički talas prijeti da sasvim sruši ideju Unije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se