18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Erdogan: Ne želimo eskalaciju incidenta

ISTANBUL – Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da ne želi bilo kakvu eskalaciju tenzija nakon što su turske snage oborile ruski avion, ističući da su one reagovale u odbrani sopstvene bezbjednosti i „prava braće“ u Siriji.

Erdogan je, govoreći na poslovnom događaju u Istanbulu, naglasio da je na ruski avion pucano dok je bio u turskom vazdušnom prostoru ali da je pao unutar Sirije.

Redžep Tajip ErdoganPrema njegovim riječima, nekoliko ostataka aviona palo je i u Tursku od čega su povrijeđene dvije osobe.

„Ne namjeravamo da izazivamo eskalaciju ovog incidenta. Samo smo branili našu bezbjednost i prava naše braće“, rekao je Erdogan, napominjući da se politika Turske u Siriji neće mjenjati.

Obaranje ruskog aviona nedaleko od sirijske granice jedan je od najtežih sukoba između neke članice NATO-a i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je na avion pucano kada je bio kilometar unutar Sirije i upozorio je na „ozbiljne posljedice“ zbog, kako je naveo, „uboda u leđa koje su izvršili saučesnici terorista“.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je jutros da Vašington vjeruje da je ruski avion pogođen unutar sirijskog vazdušnog prostora nakon kratkog ulaska u Tursku. Zvaničnik zasniva ovaj zaključak na toplotnom tragu iza letjelice.

Međutim, Turska u svom pismu poslatom Savjetu bezbjednosti UN tvrdi da je ruski avion oboren u vazdušnom prostoru te zemlje.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se