5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Provjerićemo volju građana

NOVI SAD, 4. NOVEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH biti održan i poručio da će Republika Srpska učiniti sve da demokratskim sredstvima povrati izgubljene nadležnosti.
Dodik je rekao da je 20 godina poslije Dejtona, pozicija Republike Srpske vrlo stabilna, uprkos činjenici da se na njenu stabilnost „bezobzirno nasrće i sa strane i iz Sarajeva“.

„Nama je i te kako bitna volja naroda, volja građana Republike Srpske. Referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH će biti. To je gotova stvar. Provjerićemo volju građana, a ona je i te kako bitna za našu dalju demokratsku i institucionalnu borbu za povratak izvornih nadležnosti Dejtona, koje su nam otete“, rekao je Dodik za novosadski list „Dnevnik“.

On je istakao da BiH neće moći biti stabilna država dokle god u njoj odlučuje strani faktor.

„BiH, zapravo, i živi zahvaljujući isključivo međunarodnom intervencionizmu. I sve dok bude tako, dok stranci budu ti koji će željeti BiH po mjeri Bakira Izetbegovića i njemu sličnih, dok budu imali upliva u finansije, vojna i sva druga pitanja, BiH neće stati na svoje noge“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska trajna nepromjenljiva kategorija i da nikakva unitarna BiH, ma koliko to u Sarajevu željeli, ne dolazi u obzir.

Ističući da je „narod srpski povratio vjeru u Republiku Srpsku, u njeno postojanje i opstajanje“, Dodik je poručio da je povrat izgubljenih nadležnosti Republike Srpske proces koji će potrajati, ali do njega mora doći.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da predstavnici Saveza za promjene u Sarajevu vode „podaničku politiku, podržavajući stavove i mišljenja lidera SDA Bakira Izetbegovića, a njegovi stavovi su jasni – on hoće unitarnu BiH“.

„Nažalost, Savez za promene navodi vodu na Bakirov mlin, a ta voda je mutna voda, koja zapljuskuje Srpsku. Podanička politika je izdajnička politika. I pored svega, činjenice da oni ignorišu institucije Republike Srpske, vladu i Narodnu skupštinu prije svega, ja sam i dalje spreman za dijalog“, rekao je Dodik.

On je objasnio da istrajava na neophodnosti dijaloga, „zbog činjenice da stavovi institucija Republike Srpske, bar o svim vitalnim pitanjima, moraju da budu i stavovi predstavnika Saveza za promjene u institucijama vlasti u BiH“.

„Nažalost, oni se ponašaju kao slobodni strelci, koji brane neke druge interese, interese Zapada i Bošnjaka, a ne interese Republike Srpske. Zar Bakir Izetbegović nije skoro izjavio da je Savez za promjene najbolji partner u sprovođenju probosanske politike? Savez za promjene je prevario birače koji su glasali za njih jer su u predizbornoj kampanji redom zaklinjali za očuvanje i jačanje Republike Srpske, a sada su joj okrenuli leđa“, rekao je Dodik.

Povodom zahtjeva opozicije da podnese ostavku i raspiše prijevreme izbore i prijetnji da će i izvesti narod na ulice Banjaluke, Dodik je rekao da mogu da pokušaju, ali da ne vjeruje da će da će ubijediti narod da su u pravu.

„Slobodno neka izvedu, ali neće izvesti narod, nego možda članove svojih stranaka. Ne vjerujem da će i njih ubijediti da su u pravu, jer gdje su im argumenti za to. Traže da dam ostavku. Što je babi milo, to joj se i snilo.

Ma, gledali na televiziji nedavna zbivanja u Crnoj Gori pa bi i oni tako nešto da naprave u Banjaluci. Kažu da će razapeti šatore. Neka razapnu! Razapeću i ja šator, samo što ćemo se mi svirkom i pesmom veseliti, a bukadžije neka buču“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je povodom sastanka Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH da Srbija nastoji da afirmiše regionalnu saradnju, ali da je odabrala pogrešnog partnera u tim razgovorima.

„Savjet ministara BiH je neko pomoćno tijelo, odnosno pomoćni organ Predsjedništva BiH. Nikakve državničke ingerencije Savjet ministara BiH nema, pa bi bilo daleko svrsishodnije da je u Sarajevu, Mostaru ili Banjaluci održan sastanak između Vlade Srbije i obje entitetske vlade. BiH kao država nema vladu! Entiteti imaju vlade“, objasnio je Dodik.

On je istakao da su odnosi na zavidno visokom nivou, što ne znači da ne mogu biti i bolji i istakao da je most na Drini, koji će povezivati Bratunac i LJuboviju, samo jedan od niza zajedničkih projekata koji će Srpska i Srbija zajedno realizovati.

Kada je riječ o odnosima sa Ruskom Federacijom, Dodik je rekao da ruska pomoć i podrška neće zavisiti od eventualne pomoći SAD, od koje se očekuje kredit.

„To je u proceduri i taj kredit će nam dobro doći. Rusija je naš osvjedočeni i iskreni prijatelj. I nikada nas Rusija nije ničim uslovljavala i ucjenjivala“, rekao je Dodik.

Kada je u pitanju inicijativa za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko, Dodik je rekao da je stav Republike Srpske jasan i nedvosmislen – Kosovo je dio Srbije. On se nada da dvije trećine članova Generalne konferencije Uneska neće glasati za prijem.

„Cijeli svet ga može priznati kao nezavisnu državu, Srbija to ne smije nikada učiniti. BiH, baš zahvaljujući stavu Repulike Srpske, nije priznala Kosovo kao državu“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da poštuje stavove Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja i ponovio da će se odazvati pozivu na razgovor u Bijeljini.

„Naravno da ću se odazvati i otići na sastanak, ali ne očekujte da patrijarh bude neki sudija, da sudi i presuđuje. Ako njegova riječ treba nekoga da urazumi, onda su to lideri opozicije, a ne ja“, rekao je Dodik.

Upitan zašto je podnio prijavu protiv samog sebe, Dodik je odgovorio da je to učinio zato da bi definitivno narod vidio ko je Milorad Dodik, a ko su opozicioni lideri.

„Evo, pozvao sam gospodina /Mladena/ Bosića, /Dragana/ Čavića, /Vukotu/ Govedaricu, /Branislava/ Borenovića… ko god još hoće iz opozicije, neka budu svjedoci optužbe. Neka iznesu, ako imaju šta da dokažu, a ne da narodu bacaju prašinu u oči nekakvim kriminalnim prijavama protiv Dodika“, rekao je Dodik.

On je rekao da opozicija treba da na sudu iznese dokaze, ako ih ima, a ne po novinama i elektronskim medijima.

„Mislite li da će se udostojiti i doći? Neće, jer sve što su imali da kažu, rekli su u Sarajevu, priklonivši se pod skute Bakira Izetbegovića, ignorišući stavove i zaključke čak i Narodne skupštine Republike Srpske“, zaključio je Dodik.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se