18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Američki list sastavio listu ruskog superoružja (video)

Uprkos ekonomskim sankcijama i padu vrijednosti nacionalne valute Rusija nastavlja da razrađuje novo naoružanje, navodi američki list Nešenel interest.

Osim toga, prenosi „Sputnjik“, list je sastavio rejting novog ruskog „superoružja“.

U tekstu se ističe da je lovac T-50, po svemu sudeći, najvažniji projekat ruske vojske. Projekat podrazumijeva izradu novog stelt aviona pete generacije i zamjeniće postojeće Su-27 i sve „Suhojeve“ varijacije.

Osim toga, oni ističu da lovac pete generacije T-50 ni u čemu ne zaostaje za američkim F-22, kao i da će čak imati daleko veće manevarske sporobnosti. Nakon toga pominje se bombarder PAK DA.

„Konstruktori iz „Tupoljeva“ razrađuju perspektivni avijacioni kompleks dalekog dometa (PAK DA). U pitanju je novi stelt bombarder o kome je malo šta trenutno poznato. Međutim, poznato je da će ovaj bombarder biti iz generacije supersoničnih aviona“, prenosi „Sputnjik“.

Projekat „Armata“ je slijedeća stvar koja se ističe, a Nešnel interest je veliku pažnju posvetio novim oklopnim vozilima koju Rusija razrađuje u okviru tog projekta.

Umjesto da se razrađuje specijalizovanu mašinu koja će biti korišćena za konkretne zadatke, Rusija razrađuje opštu karoseriju koja može biti adaptirana za bilo koju namjenu.

U okviru programa „Armata“, trenutno se razrađuju tenkovi, oklopna vozila, artiljerijske baterije, ali i drugi oblici teškog naoružanja koji će biti opremljeni najmodernijim elektronskim sistemima koji do sada nisu korišćeni u ruskoj armiji.

Tu su i sistemi radio-elektronske borbe „koji se mogu se usporediti sa sličnim modelima koje razrađuju SAD i druge zemlje NATO-a“.

Nešnel interest je izdvojio i kompleks „Krasnuha 4“ – iako ne puca, „Krasnuha 4” se smatra „strašnim oružjem” za sve protivničke avione, helikoptere i rakete, a njen cilj nije da obara, već da ih čini „slijepim i gluvim”.

Na kraju američki list piše o atomskim podmornicama.

„Rusija je uvijek pravila izvanredne podmornice. Iako su moderne varijante podmornica modifikacija onih koje potiču još iz doba SSSR-a, Moskva je uzela u obzir sve nedostatke i razrađuje atomsku podmornicu nove generacije“, navodi se u tekstu.

List navodi i da će nove podmornice u potpunosti zamjeniti postojeće varijante „Granit“, „Antej“ i „Barakudu“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se