18.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

9. januar ostaje Dan Republike bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH

BANJALUKA – Svaka odluka Ustavnog suda BiH koja bi išla u pravcu poništavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavljala bi političku, a ne pravnu odluku i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske, poručili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

„Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivaenja i demokratski izražene volje građana Republike Srpske, što je apsolutno nedopustivo“, navodi se u zajedničkoj izjavi najviših zvaničnika Srpske uoči najavljene sjednice Ustavnog suda BiH povodom ocjene ustavnosti članova Zakona o praznicima kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike, a po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U zajedničkoj izjavi se ističe da ni Ustavni sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svijetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike.

Dodik, Cvijanovićeva i Čubrilović su podsjetili da je 9. januara 1992. proglašena Republika Srpska i sasvim je prirodno da se taj dan i obilježava kao Dan Republike.

Oni su naglasili da o obilježavanju Dana Republike Srpske postoji čvrst konsenzus svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj i poručili da će se 9. januar u Srpskoj i dalje slaviti kao Dan Republike.

„Samu odluku Ustavnog suda da uopšte razmatra Zakon o praznicima Republike Srpske doživaljvamo kao namjerno podrivanje Republike Srpske i njenih institucija. Nažalost, odluka Ustavnog suda da uopšte razmatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države, i modeliraju BiH po svojim željama“, ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se