18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Zvornik ima sve uslove da dobije status grada

Opština Zvornik ima sve implementirane mehanizme, primjere dobre prakse bazirane na održivom razvoju, a sljedeća stepenica za ovu opštinu je dobijanje statusa grada, navedeno je u obrazloženju Nacrta zakona o Gradu Zvornik koji je danas razmatran u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Obrazlažući Nacrt zakona o Gradu Zvornik ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da organi opštine Zvornik smatraju da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se ovoj lokalnoj zajednici zakonom dodijeli status grada.

„Povod za donošenje Odluke o pokretanju inicijative da se opštini Zvornik dodijeli status grada bili su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine, koji su pokazali da opština Zvornik ima veći broj stanovnika od svih drugih opština i jednog grada u Republici Srpskoj“, rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, tome treba dodati i činjenicu da je opština Zvornik razvijena lokalna zajednica koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture, te mogućnost pružanja drugih lokalnih usluga u geografski i prostorno zaokruženoj cjelini koja je definisana u Prostornom planu Republike Srpske kao subregionalni centar.

„Dobijanjem statusa grada razvoj Zvornika bio bi usmjeren ka usavršavanju, konstantnom napretku i rezultirao bi ka poboljšanju sveukupnog ekonomskog i društvenog položaja građana opštine, regije i Republike Srpske“, rekla je Rešićeva.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je redovna skupštinska pauza do 17.00 časova.

Popodnevni dio sjednice biće nastavljen diskusijom o Nacrtu zakona o Gradu Zvornik.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se