15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ubrzati proces digitalizacije

SARAJEVO – Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ukazao je danas u Sarajevu na važnost rada javnih emitera u BiH u obezbjeđivanju slobode izražavanja i demokratije ističući da postojanje javnih emitera ne znači da su u vlasništvu ili pod kontrolom države.

„Tri javna emitera i svi drugi treba da djeluju nezavisno od bilo kakvih političkih stavova, uz poštovanje svih profesionalnih standarda, nezavisnosti i profesionalnosti“, rekao je Vigemark novinarima u Sarajevu pred početak konferencije posvećene radu javnih emitera u BiH.

Prema njegovim riječima, na konferenciji će biti razgovarano i o pitanju finansiranja javnih emitera – BHRT, RTRS i FTV.

Ne želeći da prejudicira kakav bi model finansiranja mogao biti, Vigemark je istakao da koji god model bude izabran on ne bi smio da ima bilo kakvu nikakvu mogućnost političkog uticaja na rad javnih emitera.

Šef Delegacije EU u BiH uputio je poziv političarima i predstavnicima u zakonodavnim tijelima da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem ako BiH želi da podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Kada je riječ o digitalizaciji javnih emitera u BiH, on je rekao da se dešava prekasno i uputio molbu svim nadležnim da ubrzaju proces digitalizacije.

Predstavnik RAK-a Siniša Petrović istakao je da digitalizacija nije luksuz, nego globalni trend u svijetu i da BiH mora preći na digitalnu platformu.

„Riječ je o uslovu za nastavak funkcionisanja ne samo javnih servisa nego i ostalih komercijalnih televizijskih stanica“, rekao je Petrović.

Borka Rudić iz Udruženja BH novinari izjavila je da se tri javna emitera u BiH godinama suočavaju sa problemima – od finansijske stabilnosti, nezavisnosti, institucionalne autonomije do promjene programa.

Ona je dodala da će ovo udruženje danas zatražiti preuzimanje konkretne odgovornosti i obaveza, prije svega parlamenta, a onda lokalnih vlasti i samih javnih servisa, menadžmenta, uredništva i novinara te Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ za stvaranje stabilnih, profesionalnih i održivih javnih servisa.

Konferenciju posvećenu dostizanju evropskih standarda u funkcionisanju i održivosti javnih RTV servisa u BiH organizovali su Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU U BiH u saradnji sa Udruženjem BH novinari.

Na konferenciji učestvuju predstavnici nadležnih ministarstava, parlamentarnih komisija, regulatora, uprava javnih emitera, te medijski eksperti i predstavnici medijske zajednice u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se