18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U toku posebna sjednica Narodne skupštine RS

Razmatranjem dnevnog reda sa samo jednom tačkom – Ustavni položaj Republike Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH, u Banjaluci je počela 11. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednici prisustvuje predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, te poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, Milica Marković, Miroslav Milovanović i Dušanka Majkić.

Od predstavnika političkih partija iz Republike Srpske koji učestvuju u vlasti na nivou BiH, sjednici prisustvuju predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, te poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Darko Babalj, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Momčilo Novaković.

Sjednici ne prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Cvijanovićeva očekuje konstruktivnu raspravu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje konstruktivnu raspravu na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti razmatran ustavni položaj Republike Srpske i zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH, i ističe da je riječ o važnim temama za koje su građani i institucije Srpske zainteresovani.

Cvijanovićeva je izjavila da je Vlada uputila ovaj materijal u parlament Srpske jer nije mogla sama da se izbori sa problemima i izazovima koje su prouzrokovale institucije na nivou BiH posljednjih deset mjeseci.

Ona je dodala da institucije Srpske nisu bile konsultovane za donošenje različitih mjera i odluka, a u čemu su učestvovali predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, odnosno SDS, PDP i NDP.

„Ignorisali su dopise institucija Srpske, kojima smo ukazivali na štetne posljedice određenih stvari koje su bile ili u pripremi ili smo naknadno morali da reagujemo nakon što su bile donesene i utvrđene na nivou BiH“, rekla je Cvijanovićeva novinarima pred početak posebne sjednice.

Ona navodi da je dopisima upozoravano na zadiranje u nadležnosti entiteta, da se ignorišu zvanični stavovi institucija Srpske, te da su u nekoliko situacija drastično narušeni finansijski i ekonomski interesi Srpske.

Dozvoljeno obraćanje u skladu sa poslovnikom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Kolegijum parlamenta Srpske odlučio da se na posebnoj sjednici dozvoli obraćanje svim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH koji su podnijeli zahtjev za to.

Čubrilović je rekao da gostima neće biti omogućene replike i krivi navod.

On je naveo da će se u Narodnoj skupštini obratiti zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naknadno obraćanje odobreno je Šaroviću, s obzirom da nije u mogućnosti da prisustvuje početku posebne sjednice.

„Gosti ne mogu da govore duže od deset minuta. Na Kolegijumu smo dogovorili da duže obraćanje, do 20 minuta, ima samo Šarović“, rekao je Čubrilović novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se