naslovnaVIJESTIZvornik

U ovoj godini osnovano 57 radnji više nego što je zatvoreno

ZVORNIK – Na području opštine Zvornik od početka ove godine osnovano je 57 preduzetničkih radnji više nego što ih je zatvoreno, odnosno osnovane su 142, a sa radom je prestalo 85 radnji.

U Informaciji o osnivanju preduzetničkih radnji na području opštine Zvornik u 2015. godini koja je usvojena na 24. redovnoj sjednici Skupštine opštine Zvornik navodi se da je ovo druga godina kako je broj novoosnovanih radnji veći od broja zatvorenih.

Uslove koje neposredno kreira opština Zvornik za poslovanje preduzetnika karakterišu tri pogodnosti, a to su da se rješenje o osnivanju radnje dobija istog dana, da je osnivanje preduzetničke radnje besplatno i da se rješenje o svim promjenama u poslovanju preduzetnika dobija istog dana.

Izdavanje odobrenje za rad istog dana lokalna uprava sprovodi od marta 2008. godine i ovaj projekat kojim se stvaraju pogodnosti za početak rada preduzetnika uspješno se primjenjuje do danas.

Opštinska taksa na osnivanje preduzetničke radnje koja je u zavisnosti od djelatnosti iznosila od 75 do 250 maraka ukinuta je u aprilu 2009. godine. Takođe, zakonom obavezna preregistracija preduzetnika iz 2012. i 2013. godine bila je oslobođena plažanja opštinske takse koja je iznosila 20 KM.

Na području zvorničke opštine posluje 780 preduzetničkih radnji koje, kako procjenjuju u Odjeljenju za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, zapošljavaju preko 1.300 radnika. Najviše je trgovinskih radnji, a potom zanatskih, ugostiteljskih i ostalih radnji.

Na području grada i Karakaja nalazi se oko 70 odsto od ukupnog broja radnji, dok su preostale raspoređeno u ostalim zvorničkim mjesnim zajednicama.

Odbornici lokalne Skupštine u Zvorniku usvojili su danas i Odluku kojom se odobrava pokriće deficita u budžetu opštine iskazanom po godišnjem finansijskom izvještaju za 2014. godinu u iznosu 732.557 maraka.

Pokriće deficita izvršeno je od primitaka od finansijske imovine u iznosu od 131.523 marke i primitaka od zaduženja u iznosu 358.000 maraka, dok će pokriće 243.000 maraka biti izvršeno smanjenjem javne potrošnje i smanjenjem izdataka za nefinansijsku imovinu u 2015. godini, što je i planirano u Budžetu.

Tagovi
Back to top button
Close
Close