5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Svijetu prijeti nestašica kafe

Ljubiteljima kafe prijeti kriza ako se svijetu dogodi nestašica ovog popularnog pića. Kako piše Bloomberg, svijetu treba još jedan Brazil, najveći uzgajivač i izvoznik kafe, da bi se izbjegla nestašica.

„Do toga bi moglo doći zbog sve veće konzumacije kafe, a to bi na globalnom nivou značilo da se proizvodnja mora povećati za 40 do 50 miliona vreća narednih 10 godina“, kazao je Andrea Ili, izvršni direktor „Illy kafea“ iz Italije.

Ipak, tih 40 do 50 miliona vreća je više od cijelog roda u Brazilu koji se iz godine u godinu smanjuje zbog klimatskih promjena, ali i niskih otkupnih cijena zbog čega farmeri odustaju od toga da šire svoju proizvodnju.

Klimatske promjene utiču i na druge zemlje proizvođače kafe poput Nikaragve, El Salvadora i Meksika.

„Prije ili kasnije moraćemo da usvojimo neku strategiju kako bismo vidjeli šta ćemo da radimo. Ne znamo odakle će sva ta kafa doći“, dodao je Ili.

Naime, u Milanu se ove sedmice održava Globalni forum o kafi gdje najveći proizvođači i distrubteri pokušavaju da pronađu riješenje kako bi spriječili nestašicu na tržištu u narednoj deceniji. Samo u sezoni 2015-2016. predviđa se deficit kafe od 3,5 miliona vreća ili 210 miliona kilograma, piše telegram.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se