18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbi se našli u pitonskom zagrlaju drugih naroda

Akademik Slobodan Remetić ocijenio je da se istorija pomalo poigrala sa književnim jezikom srpskog naroda i konačnim rezultatom Vukove reforme i da su se Srbi, voljom drugih, našli u pitonskom zagrljaju naroda drugačije istorijske prošlosti, kulture, pa i planova.

„Jezik deli sudbinu svog naroda, a poznato je kroz šta srpski narod prolazi u poslednje vreme“, rekao je Remetić Srni.

On je naveo da Srbi dugo nisu bili u prilici da vode organizovanu brigu o književnom jeziku, ali da su konačno počeli da institucionalno rješavaju jezičke probleme.

„Posle raspada svih zajedništava i svih iluzija koje su nas pratile, ostali smo sami i moram da iskažem svoje zadovoljstvo da smo konačno organizovali i prišli instutucionalno da rešavamo ozbiljne jezičke probleme“, rekao je Remetić.

On je podsjetio da postoji Odbor za standardizaciju srpskog jezika, gdje su stručnjaci za sve segmente savremenog srpskog jezika i da se pristupilo normiranju i izradi gramatika, rječnika, pravopisa.

„U početku je bilo malo lutanja, ali imam utisak da smo sad na pravom putu i razloga za zadovoljstvo ima. Svake godine se pojavi neko važno dobro delo i ako ovako nastavimo, nema razloga za brigu“, rekao je Remetić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se