3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Slovački premijer podržava rusku vojnu kampanju u Siriji

Slovački premijer Robert Fico podržava rusku vojnu kampanju u Siriji i smatra da Bašar al Asad treba da bude uključen u političko rješenje u Siriji. Fico je prvi lider jedne članice NATO saveza koji je javno stao na stranu Rusije po pitanju vojne operacije u Siriji.

„Nije važno čiji će napad na `islamsku državu’ biti uspješan: SAD ili Rusije. U oba slučaja rezultat će biti isti“, navodi Fico u izjavi za jednu slovačku radio-stanicu.

On pojašnjava da po tom pitanju nema ideološke predrasude.

Fico smatra da bi Bašar Asad trebao da bude uključen u rješavanje konflikta u Siriji i da se ne treba distancirati od njega i insistirati na njegovom odlasku s vlasti, što čini većina zapadnih političara.

Ranije je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio da se prilikom rješavanja situacije u Siriji EU ne treba orijentisati samo na one koji joj se sviđaju, nego i na one koji imaju potencijal da riješe krizu u toj zemlji.

Ruska Federacija raspolaže takvim potencijalom, kao i sadašnji sirijski predsjednik Bašar al Asad – smatra šef slovačke diplomatije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se