23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SIPA u Sarajevu uhapsila 16 osoba, među njima i Alen Čengić, vlasnik restorana Park prinčeva

SARAJEVO – SIPA je jutros u Sarajevu uhapsila 16 osoba, 11 za utaju poreza i organizovani krimina, a pet za navođenje na prostituciju. Prvoosumnjičeni je Alen Čengić, bivši vlasnika hotela Holiday resort i vlasnik restorana Park Prinčeva, akcija još uvijek traje, a uhapšene osobe nisu još privdene u Tužilaštvo KS.

Pripadnici „SIPA-“ pretresaju i restoran „Park Prinčeva“ čiji vlasnik je Alen Čngić, prooptuženi, javlja novinar „Nezavisnih“.

Kako je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, Čengić je prvoosumnjičeni kao organizator grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih osoba koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u vremenskom periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu mjesecu 2015. godine.

Alija Čengić, otac prvoosumnjičenog Alena Čengića, je inače dugogodišnji pomoćnik ministrak kulture i sporta u KS, a prije toga je bio u Gradskom vijeću i u opštini Stari grad.

U dvije akcije kodnog naziva „Coral“ i „Tango“, koje je jutros započela SIPA u Sarajevu, uhapšeno je 15 osoba.

„U ovoj fazi istrage ne možemo davati više informacija od onih koje smo objavili u saopštenju. Više informacija ćemo objaviti na konferenciji za medije, koja će biti sazvana do 11 sati“, rekla je Kristina Jozić, portparol SIPA, za portal Nezavisnih.

„Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su započeli realizaciju operativnih akcija kodnih naziva ‘Coral’ i ‘Tango’ koje provode paralelno na području Sarajeva. Na terenu se nalazi više od 100 policijskih službenika SIPA“, saopšteno je iz SIPA.

U okviru prve akcije uhapšeno je 10 osoba pod sumnjom za više krivičnih djela, od utaje poreza do navođenja na prostituciju. Kako bi se pronašli i oduzeli dodatni dokazi u toku je pretres na 10 lokacija.

U akciji „Tango“ uhapšeno je pet osoba zbog navođenja na prostituciju.

Na terenu se nalazi više od 100 policijskih službenika SIPA.

„Navedene aktivnosti realizuju se po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga koje su proveli istražioci SIPA pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva“, navode iz SIPA.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se