15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

SDA/SBB BiH: Potpisan Sporazum o programskim prioritetima

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović i SBB-a Fahrudin Radončić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkim programskim prioritetima za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u tekućem mandatu.

„Dva politička faktora ovim sporazumom garantuju da će raditi na stabilizaciji prilika u BiH, jačanju procesa unutrašnje integracije BiH i integracije zemlje ka EU i NATO-u i snažno se suprostaviti pokušajima destabilizacije i dezintegracije BiH“, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Programski prioriteti su i efikasnost vlasti na svim nivoima u BiH, obezbjeđenje ravnopravnosti građana na cijelom prostoru BiH, provođenje reformi, unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje javne potrošnje, efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te skorija obrada i objava rezultata popisa stanovništva u BiH.

Radončić je naglasio da SBB nije imao nikakve „foteljaške ultimatume“, već da je cilj bio da se situacija deblokira u Vladi Federacije BiH /FBiH/ nakon odlaska ministara iz DF-a.

„Cilj nam je da se usvoje zakoni potrebni za predaju kredibilne aplikacije EU, ali ovdje nema spektakularnih promjena, jer je situacija veoma loša i u cijeloj regiji. Može se očekivati `krvnički` rad na bržim EU integracijama i ekonomskom razvoju“, dodao je on.

Izetbegović je istakao da će do kraja mjeseca biti formirana nova vlada Federacije BiH, a do kraja novembra SBB će ući i u Savjet ministara BiH i kantonalne vlasti.

I Izetbegović i Radončić potvrdili su da Savez za promjene ostaje jedini partner ovim političkim partijama u Savjetu ministara BiH.

Radončić je rekao da je imao dobru saradnju sa ranijim ministrima iz SNSD-a i SDS-a i da očekuje da će sa sadašnjim ministrima iz SDS-a, kao i iz ostalih političkih partija, dobro sarađivati na nivou BiH.

„Nemam veliki entuzijazam za mjestom ministra bezbjednosti, za poslom koji sam ranije radio. Ako bude traženo to od mene, od koalicionih partnera ili građana – razmisliću“, naveo je on.

Izetbegović je rekao da je sa liderom SBB-a uspio prevazići višegodišnji rivalitet koji je prerastao u bespotrebni animozitet, zbog zajedničkog rada na poboljšanju sitiuacije u BiH.

„Imamo slične političke agende. Mnogi trendovi u BiH su dobri, ali idu veoma sporo“, rekao je Izetbegović navodeći kao primjer porast broja zaposlenih od 8.000 u odnosu na prošlu godinu i značajan porast naplate sredstava od PDV-a.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se