7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Saobraćajne nezgode godišnje koštaju 170 miliona KM

Svake godine Republika Srpska u saobraćajnim nezgodama gubi ono što je najvrednije, a to su životi njenih građana, te trpi ogromne troškove prouzrokovane saobraćajnim nezgodama koji se procjenjuju na 2,1 odsto bruto nacionalnog dohotka Republike Srpske, rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Stručnjaci Ekonomskog instituta u Banjaluci, uz podršku najboljih stranih stručnjaka izračunali su da su ukupni godišnji društveno-ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj oko 170 miliona KM.

Republika Srpska se izdvaja u regionu po institucionalnim kapacitetima jačanja bezbjednosti saobraćaja.

Savjet za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske redovno zasjeda, formirana je Agencija za bezbjednost saobraćaja, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Strategiju za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske do 2022. godine, a Vlada Republike Srpske usvojila je Program bezbjednosti saobraćaja do 2018. godine, čime su stvorene osnovne pretpostavke za unapređenje stanja bezbjednosti saobraćaja u RepubliciSrpskoj.

Sljedeći korak jeste jačanje kapaciteta na nivou lokalne zajednice, zbog čega se svake godine održava Međunarodna konferencija „Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, kako bi se problem bezbjednosti saobraćaja približio lokalnim zajednicama, ali i ostalim subjektima, i stvorile se grupe ljudi koje će imati dovoljno entuzijazma, volje i hrabrosti da se bori sa ovim gorućim problemom društva u cjelini.

Konferencija ima za cilj da skrene pažnju na bezbjednost saobraćaja i obezbijedi da ključni subjekti sistema shvate svoju odgovornost pri kreiranju zaštitnog sistema bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

Alarmantan je podatak da se podjednak broj saobraćajnih nezgoda dešava u ulicama u naselju, kao i na magistralnim putevima gdje su veće brzine.

Iz Ministarstva apeluju na jedinice lokalne samouprave da posebnu pažnju posvete bezbjednosti u saobraćaju.

Ministarstvo saobraćaja i veza i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske sutra i u petak 30. oktobra organizuju četvrtu Međunarodnu konferenciju „Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Pokrovitelj konferencije je Savjet za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se