15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusija: Bez kopnenih operacija protiv islamista u Siriji

MOSKVA – Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste u Siriji, a Moskva je spremna da sarađuje sa svim zainteresovanim za uništenje Islamska država.

Ovo je izjavila predsjednica Savjeta federacija (Gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko.

„Nećemo učestvovati u kopnenim operacijama bilo koje vrste, a spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama u zajedničkom naporu protiv globalnog zla – terorizma“, rekla je Matvijenko posle sastanka sa predsjednikom jordanskog Savjeta parlamenta Abdelraufom al-Ravabdehom.

Matvijenko je podsjetila da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacioni centar, navodeći da je „nemoguće boriti se protiv Islamske države i uništiti je bez saradnje“.

„Pozivamo sve one koji su zaista zainteresovani da se Islamska država iskoreni da se pridruže ovom koordinacionom centru“, navela je Matvijenko, prenijela je agencija Tass.

Ona je istakla da Rusija nema drugi cilj sem da Islamska država bude poražena, „za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije“.

Rusija je na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara Asada 30. septembra počela sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države u Siriji.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, već je znatno narušila sistem komandovanja i materijalno-tehničkog snabijdevanja ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista-samoubica.

Islamska država je kao teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.

Do prošle godine bila je poznata pod imenom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i uglavnom je bila aktivna u Iraku i Siriji.

U junu 2014. godine, ova ekstremistička organizacija objavljuje uspostavljanje „islamskog kalifata“ na teritorijama koje je zauzela i mjenja ime u Islamska država.

Islamska država prema procjenama ima od 30.000 do 200.000 članova

Prema podacima američke Centralne obajveštajne agencije (CIA), Islamska država ima oko 30.000 članova, dok iračke vlasti navode da ih ima do 200.000.

U redovima Islamske države nalaze se državljani 80 zemalja, među kojima Francuske, Britanije, Njemačke, Maroka, Saudijske Arabije, SAD, i drugih zemalja iz Zajednice nezavisnih država.

Ekstremisti Islamske države navodno kontrolišu 40 odsto teritorije u Iraku i oko 50 odsto u Siriji, navodi ruska agencija.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se